Проф. д-р Велизара Пенчева е новият ректор на Русенския университет
Проф. д-р Велизара Пенчева е новият ректор на Русенския университет / снимка:РУ

С 138 гласа проф. д-р Велизара Пенчева беше избрана за ректор на Русенския университет за мандата 2016-2019 година. За пръв път в 70-годишната си история, висшето училище ще бъде управлявано от жена. Досега проф. Пенчева беше заместник-ректор по Развитие, координация и продължаващо обучение в Русенския университет.

„Съзнавам, че няма да е лесно и че отговорността е изключително висока, но съм сигурна, че заедно ще постигаме повече успехи“, каза проф. Пенчева минути след като бяха обявени резултатите.

В заседанието на Общото събрание на висшето училище се включиха 261 представители на академичната общност.

Новият председател на Общото събрание е чл.-кор. проф. Христо Белоев, за когото гласуваха 212 делегати, а негов заместник е доц. д-р Анелия Манукова, събрала 241 гласа. Председател на Контролния съвет в новия мандат е проф. д-р Владимир Хвърчилков, избран на поста с 219 от гласовете на участниците в заседанието. Членовете на Общото събрание на Русенския университет решиха още, че новият Академичен съвет ще се състои от 45 души, а Контролният ще има 11 членове.

В началото на заседанието досегашният ректор, чл.-кор. проф. Христо Белоев, направи отчет за работата през втория си управленски мандат, като акцентира върху израстването на академичния състав, задълбочаването на международното сътрудничество, разпознаваемостта на университета и обновяването на материалната база.

Четиримата кандидати за ръководния пост на Русенския университет, проф. д-р Михаил Илиев, проф. д-р Росен Иванов, проф. д-р Велизара Пенчева и проф. дн Красимир Ениманев, представиха платформите си и отговаряха на въпроси от залата, свързани с бъдещето на висшето училище.

В процедурата по гласуването, която продължи час и половина, всеки трябваше да пусне четири бюлетини за всеки един от изборите – ректор, председател на Общото събрание, зам.-председател на Общото събрание и председател на Контролния съвет. След преброяването на бюлетините се оказа, че за проф. д-р Михаил Илиев са гласували 79 от участниците в заседанието, за проф. д-р Росен Иванов – 31, а за проф. дн Красимир Ениманев – 9.

Допълнителна информация:

 

Церемонията по официалното встъпване в длъжност на новия ректор на Русенския университет ще се състои утре, 13 януари 2015, от 11 часа.