Могерини: Жените в Европа бяха насилвани и преди бежанците
Могерини: Жените в Европа бяха насилвани и преди бежанците / БГНЕС
Могерини: Жените в Европа бяха насилвани и преди бежанците
83525
Могерини: Жените в Европа бяха насилвани и преди бежанците
Могерини: Жените в Европа бяха насилвани и преди бежанците
  • Могерини: Жените в Европа бяха насилвани и преди бежанците
  • Могерини: Жените в Европа бяха насилвани и преди бежанците

Еврокомисарят по външна политика и сигурност Федерика Могерини обвини политиците, че използват инцидентите в Кьолн за самореклама. По думите й насилието срещу жени в Европа съществува отпреди и не е донесено от мигрантите. Така с изказването си Могерини омаловажи и оневини масовите сексуални нападения над жени в Кьолн и други градове в Германия и Европа в новогодишната нощ.

Повечето нападатели в новогодишната нощ в Кьолн са бежанци

Политиците не бива да използват "потресаващите" нападения срещу жени в Кьолн и други германски градове, за да прокарват собствения си дневен ред, заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността.

Тезата си, че насилието в Европа не е донесено от мигрантите тя подкрепи с аргумента, че има "добри и лоши хора, независимо от каква националност и с какъв произход са те".

"Надявам се, че никой политик и никой човек, който има институционална отговорност, няма да използва това събитие като средство и да го смесва с други работи, защото, за съжаление, насилието срещу жени е нещо, съществувало преди събитията, с които се сблъскахме на 31 декември", посочи още Могерини.

Скандалното й изказване идва на фона на лавината от жалби до полицията за извършени посегателства над жени.

Художничка протестира гола срещу сексуалното насилие в Кьолн (СНИМКИ)

До момента в полицията в Кьолн са подадени над 500 жалби, като 40% са свързани със сексуално насилие. Това накара политиците да призоват за повече мерки за сигурност, за експулсиране на имигранти, извършили престъпления, както и за намаляване на наплива от хора, търсещи убежище.

Напрежението след атаките в Кьолн доведе и до няколко нападения срещу имигранти през последните дни. Шестима пакистанци и един сириец са били атакувани от мъже в центъра на Кьолн в неделя. Двама са приети в болница със сериозни наранявания.

Сириец и група пакистанци бяха нападнати в Кьолн

Междувременно и Швеция призна за около 15 сексуални нападения по време на музикален фестивал. За нападенията са арестувани около 100 мъже, които според местните медии са предимно чужденци.

Атаките били извършени през 2014 и 2015 година по време на фестивал, който се провежда в Стокхолм през август и който е известен като най-големия фестивал за юноши в Европа.

Скандал в Швеция: Полицията крила сексуални посегателства на фестивал

Говорителят на полицията заяви, че тази информация е трябвало да бъде обявена, но не е ясно защо е останала скрита. Той уточни, че около 100 мъже са били задържани за нападението на около 15 момичета.