Най-лошият израз на 2015 година в Германия
Най-лошият израз на 2015 година в Германия / ThinkStock/Getty Images

Изразът "трезвомислещ", използван от крайната десница, за да охули онези, които се ангажират с бежанците, бе посочен като най-лошия през 2015 г. в Германия, където в дебатите за приема на мигранти настъпи голям обрат, оповести жури от лингвисти, цитирано от Франс прес.

Знаете ли какво означава думата на годината binge-watch?

"Въпросният израз обижда онези, които доброволно се ангажират да помогнат на бежанците или се противопоставят на атаките срещу центрове за бежанци", заяви говорителката на журито Нина Яних. „Използването му в средите на крайната десница и в медиите е все едно толерантността и помощта да бъдат смятани за наивни, глупави и ненавременни".

И смомби се нареди сред думите на 2015 година

Миналата година Германия прие около 1,1 милиона бежанци - исторически рекорд, който предизвика вълнения не само в политическия свят, но и в обществото. Снимки на германци, които с цветя и табелки с надписи "Добре дошли" посрещат бежанци на гарите в края на лятото, бяха последвани от нападения срещу центрове за хора, търсещи убежище, и от много въпроси за способността на Германия да приеме толкова много мигранти.

Журито, натоварено със задачата за избере най-лошия израз на годината, включва четирима лингвисти и две други видни личности.

Източник: БТА