Атаката в Истанбул е извършена от атентатор самоубиец от сирийски произход, съобщи турският президент Реджеп Ердоган.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че зад атентата стои джихадистката групировка „Ислямска държава". „Ние установихме, че извършителят на нападението е чужденец, който е член на „Ислямска държава", каза премиерът в Анкара.

„Строго осъждам терористичната атака, която е дело на самовзривил се атентатор от сирийски произход", заяви Ердоган в Анкара. "За съжаление има жертви, включително местни и чужденци. Инцидентът показа, че трябва да стоим заедно пред заплахата на тероризма", каза Ердоган.

Той подчерта, че решителната позиция на Турция няма да се промени. "Не правим никаква разлика между имената и абревиатурите на терористичните групировки. Първата цел на всички екстремисти в региона е Турция, защото Турция се бори с всички тях с еднаква решителност", заяви Ердоган.

Според Ройтерс, която цитира двама високопоставени служители в турските сили за сигурност, „Ислямска държава" най-вероятно стои зад взрива до Синята джамия.

Атентатор се взриви в центъра на Истанбул (ВИДЕО)

По официални данни, експлозията в историческия център на Истанбул тази сутрин е причинила смъртта на 10 души, а 15 са били ранени. Повечето от пострадалите най-вероятно са туристи, като турските медии съобщават за ранени граждани на Германия, Норвегия, Южна Корея и Перу.

Според разкази на очевидци и други все още непотвърдени информации атентаторът се е взривил в непосредствена близост до група чуждестранни туристи, които разглеждали Теодосиевата колона.

Разследването на атентата продължава.

Източник: БГНЕС