Около 50 данъчни декларации подадени в НАП- В. Търново от началото на годината
Около 50 данъчни декларации подадени в НАП- В. Търново от началото на годината / снимка: DarikNews.bg

Около 50 данъчни декларации са подадени в НАП- Велико Търново от началото на годината. 10 от тях са входирани по електронен път, а 6 с персонален идентификационен код (ПИК), информира директорът на дирекция “Обслужване” Петко Николов. В НАП- Велико Търново са осигурени достатъчно гишета, в които се приемат декларациите, като при необходимост ще бъдат разкрити допълнително при наближаването на крайния срок.

Николов припомни, че приемът на данъчните декларации за доходите от 2015 год. е започнал още от първия работен ден на настоящата година. Отстъпка от 5% ще получи всеки, който подаде декларацията си онлайн до края на месец март. Важно условие е обаче физическото лице да няма задължения към държавата.

Крайният срок за подаване на декларациите за доходите е 30 април, но тъй като този ден е почивен, документи се приемат и в първия ден на май.

Декларацията за доходите на физическите лица може да се подаде онлайн, като това най-лесно става с персонален идентификационен код, който НАП издава безплатно. “Процедурата трае броени минути, като задължителното условие е лицето лично да заяви желание”, обясни Петко Николов. Кодът дава възможност на гражданите не само да подават данъчни декларации онлайн, но и да се възползват от редица електронни услуги, предлагани от приходната агенция.

Данъчни декларации могат да се подават още по пощата или чрез лицензирани пощенски оператори. В такъв случай е препоръчително гражданите да поискат обратна разписка, за да получат съответния документ.

Петко Николов посочи, че формулярът на декларацията е запазен като миналогодишния, като актуалния съдържа 12 приложения. “Не е необходимо да се подават всички приложения, а само тези, в които има записани данни”, каза поясни той. Тази година има възможност от редица данъчни облекчения- за деца, за намалена работоспособност 50 и над 50%, за млади семейства, за деца с увреждания.

За неподаване на данъчни декларации в посочения срок ще бъдат налагани санкции. За физическите лица глобата е до 500 лв., а за юридическите от 500 до 3000 лв.