8 години затвор получи младеж, убил трима свои връстници на пътя
8 години затвор получи младеж, убил трима свои връстници на пътя / netinfo

Пловдивският окръжен съд осъди 23-годишен шофьор, причинил смъртта на трима негови връстници, на 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, както и на лишаване от правото да управлява МПС за срок от 10 години.

Атанас Тонев бе признат за виновен в това, че на 28 април 2015 г. в Стамболийски, при управление на лекия си автомобил "Ауди А4"  нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на трима младежи - сестрите Яница и Виолета Филчеви на 19 години и 22-годишния Ивайло Петров.

На 28 април вечерта, Атанас Тонев и приятелят му Ивайло Петров отпътували с автомобила на Тонев от Стамболийски за Пловдив, за да вземат двете сестри. Към 22.00 ч. Четиримата младежи тръгнали обратно за Стамболийски,. Въпреки, че се движел в населено място, младият шофьор управлявал автомобила със скорост от около 107 км/ч.

Подсъдимият предприел маневра "изпреварване" на движещия се пред него “Хюндай“ и двата автомобила навлезли в лявата лента по посоката на движението им. Тъй като, преди да започне маневрата си, Тонев не е бил убеден, че има свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване, и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното пътно превозно средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката си на движение, настъпил удар в предната лява част на „Хюндай“-я.

След удара „Ауди“-то започнало да се върти и така напуснало платното за движение, след което настъпил удар с 3 контейнера за отпадъци, а след това и в дърво. Вследствие на ударите, пътниците в автомобила загинали минути по-късно.

Атанас Тонев успял да излезе от автомобила през прозореца на шофьорската врата и останал да лежи на земята, тъй като имал счупване на лявата тазобедрена става.

Делото се разгледа по съкратената процедура, при което подсъдимият се признава за виновен и  наложеното наказание се редуцира от 12 на 8 години лишаване от свобода. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.