В. Търново отново разполага с действащ скенер в доболничната помощ
В. Търново отново разполага с действащ скенер в доболничната помощ / снимка: DarikNews.bg, архив

Велико Търново отново разполага с действащ скенер в доболничаната помощ. От два компютърният томограф обслужва пациенти, за чиито изследвания плаща РЗОК. Скенерът е част от сектор „Образна диагностика” в лечебното заведение, който възстанови дейността си от 1 септември миналата година.

Досега прегледите бяха само платени, поради липсата на договор със здравната каса. Това беше причината пациентите да се насочват за компютърна томография в съседните областни центрове Габрово и Русе или към Плевен. Със скенера в Диагностично- консултативният център работят рентгенолозите д-р Милко Михайлов, д-р Росен Проданов и д-р Валери Александров, както и рентгеновите лаборанти Елисавета Пенева, Николина Кирилова и Тодор Хаджиев.

От изследвания на скенер се нуждаят широка група пациенти, защото компютърната томография е неинвазивно медицинско изследване, което комбинира рентгенови лъчи със съвременна компютърна обработка и анализ на образа. Скенерът в бившата поликлиника предоставя възможност за изследвания на главата, на гръдния кош и белите дробове, на коремните органи, на малкия таз, на кости и стави.

Съоръжението дава възможност и за контрастно усилване на образа, като консумативите се заплаща  допълнително от пациента, тъй като не е включено в цената, поемана от касата.