Съд прекъсна процедурата по екстрадиране на Ел Чапо
Съд прекъсна процедурата по екстрадиране на Ел Чапо / БГНЕС, архив

Съдебните власти в Мексико прекъснаха процедурата по екстрадирането в САЩ на наркобарона Хоакин Гусман - Ел Чапо. Решението е обявено от федерален съдия Мария Каталина дела Роса Ортега. Тя ще разгледа новата жалба срещу екстрадирането на боса на наркокартела Синалоа, която бе подадена от неговите адвокати.

САЩ с опасения, че Ел Чапо може отново да избяга

В същото време генералният прокурор на Мексико Арели Гомес заяви, че поддържа искането за екстрадиция на наркобарона в САЩ.

Представителят на генералната прокуратура на Мексико, отговарящ за международните въпроси, Хосе Мануел Мерино, заяви по-рано, че Гусман може да бъде изправен пред съда в САЩ, ако бъде предаден на САЩ. Това според него може да отнеме най-малко една година.

Връщат Ел Чапо в затвора, от който избяга

В Калифорния Гусман е обвинен в организиране на престъпна група и разпространение на кокаин, а в Тексас - в участие в организирана престъпност, пране на пари, притежание на огнестрелно оръжие и убийства.

На 12 юли 2015 г. Ел Чапо избяга зрелищно от мексиканския затвор с максимално строг режим "Алтиплано". Той се измъкна като в приключенски роман - по тунел до стаята му с дължина 1,5 км, изкопан на дълбочина повече от 10 м. Гусман бе заловен при операция на морската пехота, след като полицията проследи американския актьор Шон Пен, който се срещна с наркобарона за интервю.

Източник: БГНЕС