Хората са все по-склонни да пазаруват през интернет
Хората са все по-склонни да пазаруват през интернет / sxc.hu

Въпреки известната скептичност по отношение на онлайн търговията, статистиката показва, че хората се все по-склонни да пазаруват през интернет. Това съобщава Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Желанието на хората да научат какви са техните права и какви са правилата на тази търговия ще доведе до това все по-малко от тях да попадат в капаните на различни нелоялни практики, изтъква Маргаритов.

Гледайте внимателно, преди да кликнете за покупка

Сред основните пропуски на потребителите, когато пазаруват онлайн са, че не "проучват" търговеца и условията, при които се сключва сделката, както и че не обръщат внимание на съществените характеристики на самата стока и не ги съпоставят с тези на сходни на нея, предлагани от други търговци.

Председателят на Комисията за защита на потребителите препоръчва на купувачите да се запознават предварително с условията и реда за отказ от покупката или за предявяването на рекламация в случай на дефект, да сравняват повече оферти и да знаят, че могат да върнат с купената стока в 14-дневен срок, но само с писмено уведомяване на търговеца.