Втора инстанция върна дело за данъчни престъпления
Втора инстанция върна дело за данъчни престъпления / Радка Минчева, архив

Заради абсолютна неяснота на съдебното решение Апелативен съд-Варна отмени и върна за ново разглеждане процес, по който Окръжен съд-Разград постанови ефективни присъди за престъпления от 2008 г.

Едната подсъдима в процеса е Габриела Иванова, която има  и второ ефективно наказание по друго дело, свързано с полицейската операция „Схемите“, проведена през 2010 г. Подсъдим във върнатото дело е и Красен Неделчев. Обвиненията срещу тях бяха, че през 2008-2009 г. за представили пред данъчните служби фактури с невярно съдържание, вследствие на което е приспаднат неследващ се данъчен кредит. Сумата, за която Петрова отговаряше пред съда, бе 88 991,05 лв., а Неделчев – 27 168,79 лв. За виновни обаче те са признати за много по-малко пари – 8 606,77 лв. Наказанието за Неделчев бе лишаване от свобода от 1 година и 3 месеца, а за Петрова – 1 година.

Присъдата е обжалвана и от адвокатите на двамата подсъдими, и от Министерство на финансите, протестирана е и от прокуратурата.

Втората инстанция обаче не е разглеждала съдебното решение по същество, тъй като е установила съществени нарушения на процесуалните правила. Варненските съдии например установили, че няма становище на Окръжния съд относно това дали Неделчев е оправдан или осъден по обвинението за избягване установяването и плащането на данъчни задължения, липсва произнасяне и за част от обвинението срещу Петрова.

Има абсолютна неяснота при изнасянето на волята на първостепенния съдебен състав – констатира Апелативен съд-Варна и отменя присъдата на Окръжен съд-Разград, като връща делото за ново разглеждане в първата инстанция от друг съдебен състав.