Бум на варицелата във Варна
Бум на варицелата във Варна / ThinkStock/Getty Images

Бум на заболели варненци от варицела и скарлатина отчита Регионалната здравна инспекция. През първата седмица на годината регистрираните нови пациенти са общо 230. От тях с варицела са 216, а останалите са със скаралтина.

Тенденцията за повишена заболеваемост от двата вида шарка в детските градини и ясли е характерна за цялата страна, допълват от РЗИ.

В Инфекциозна клиника на МБАЛ „Св. Марина” за лечение са постъпили двама души с диагноза грип. 280 са случаите на остри-респираторни заболявания, а регистрираните пациенти с усложнение след боледуване са 48 - 33 с остър бронхит и 15 с пневмония.

Служителите на РЗИ са извършили проверки в седем училища в първите дни след зимната ваканция. При измерванията не са констатирани температури, налагащи спиране на учебния процес в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, ОУ „Стефан Караджа“, ОУ „Ангел Кънчев“,  Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, ОУ „Иван Вазов“, Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ и Четвърта езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри. При проверките локалното отопление е функционирало навсякъде.