БСП ще пита кмета колко общински пари ще плати на уволнените
БСП ще пита кмета колко общински пари ще плати на уволнените / Радка Минчева

Питане до кмета на Разград д-р Валентин Василев ще внесе групата съветници от БСП в Общинския съвет. Това съобщи днес общинският лидер на политическата сила Елка Неделчева. Казусът, който вълнува социалистите, е свързан с масовите освобождавания на общински служители. Както Дарик Разград съобщи по официални данни трима са освободените общински служители в последния месец, предложения да напуснат срещу обезщетение от четири брутни заплати са получили 15. По информация на Неделчева става въпрос за около 20 човека. Тя коментира, че повечето от тези хора не са на ръководни длъжности, а са редови служители с отлични атестации, не всички са и политически обвързани, макар социалистите да съзират и политическа чистка в кампанията.

Неделчева обяви, че не е ясен критерия за подбор на хората, на които е предложено да напуснат, затова социалистите смятат, че е мотивът е един:  наличие на претенденти за работните им места от партията и обкръжението на кмета.
От БСП са пресметнали, че общата сума за обезщетения ще е около 50 000 лева от общинската хазна, което е половината сума от фонда за работни заплати на общинарите за януари. Питането им в местния парламент ще е свързано именно с тази сума. Това ще са най-безпринципно и безотговорно похарчените 50 000 лева общински пари за 25 години от началото на демократичното управление в Разград – каза Неделчева.

Тя даде два примера за служители с отлични атестации. Секретарят на кметство Благоево Божидарка Радоева и лично разказа как й било връчено предложението, уж направено от прекия й работодател селският кмет Момчил Мизурски, който отрекъл да е правил подобно предложение. Служителката от отдел „ТРЗ“ заявила на Радоева, че ако не подпише предложението длъжността ще отсъства в новата структура на общинска администрация. На Радоева й остават по-малко от 2 месеца до пенсия, тя е лидер на партийната организация на БСП в Благоево.

БСП ще пита кмета колко общински пари ще плати на уволнените
netinfo

Същото предложение е направено и на областния лидер на Младежкото обединение в БСП Добрин Добрев, който бе и председател на Инициативния комитет на независимия кандидат за кмет Денчо Бояджиев. Добрев е юрист в отдел „Обществени поръчки“, социалистите подозират, че въпреки компетентността си, той е нарочен, за да може новият служител в тази чувствителна област да е приближен на кмета. Саморазправата с Добрев заради политическите му убеждения е много стряскаща – смятат от БСП. Според тях това е сигнал към младите хора в общината да не се интересуват, да не участват в политическите процеси, освен ако не са от „правилната“ партия. От БСП са категорични, че за 25 години управление в общината нито един кмет или друг ръководител не си е позволил политически репресии към служители.

Срокът за отговор на служителите, на които е предложено да напуснат, е 11 януари, но някои от тях са отговорили веднага, като Евгени Друмев, други като Росица Бончева пък са отказали веднага.

Неделчева обяви позицията на БСП, че община Разград през отминалите 2 месеца се управлява непрозрачно и некомпетентно. Кметът д-р Василев не е провел нито една оперативка, на която да се поставят текущите задачи на ръководителите на сектори, не притежава качества на добър ръководител на общинска администрация, след като не знае как да организира нейната работа – смятат социалистите. Договори, документи за подпис и докладни със седмици чакат неговата заместничка за му свърши работата – твърдят още от БСП. Все още нещата вървят по инерция и в изпълнение на рутинни задължения, но скоро грубите пропуски ще започнат да се отразяват на живота на хората в общината – прогнозира Неделчева.