Реакцията на Община Севлиево във връзка с нападението над учителка
Реакцията на Община Севлиево във връзка с нападението над учителка / Darknews.bg

Във връзка с инцидента от 6 януари 2016 г., в който родител нападна учител по време на учебни занятия, Община Севлиево счита, че възникналата ситуация нарушава Правилника за вътрешен ред и етичните норми, с което създава предпоставки за уронване престижа на учителската професия.

Предприетите непосредствено след инцидента допълнителни мерки за въвеждането на по-строг пропускателен режим и ограничаване достъпа на родители до класните стаи, по време на учебни занятия, са адекватни.

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов изпрати писмо до директорите на всички детски и учебни заведения в общината, с което обърна внимание за стриктното изпълнение на задълженията им, съгласно чл.147, ал.1, т.3 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета.

От Педагогическата колегия на СОУ „Васил Левски” - Севлиево изразиха своето възмущение относно случилото се с Емилия Калоянова и поредната проява на агресия към българския учител.

"Недопустимо е комуникацията между родители и учители да приема такива грозни форми. Не бива да забравяме, че за малките деца авторитет е родителят и учителят и ние, възрастните, задаваме модела на поведение им. Ние носим отговорност, какво ще ги научим и как ще ги възпитаме.

Затова апелираме обществото да не бъде пасивно към подобен род прояви.Училището е институция, която работи в полза на обществото и целта на семейството и на педагозите е насочена към формиране на ценности и личностно израстване на децата.

За да се постигне това е необходимо да се общува на езика на разбирателството, а не на езика на противопоставянето чрез сила.Педагогическата колегия на СОУ „Васил Левски” - Севлиево", смятат от учителската колегия на СОУ "Васил Левски".