Ефективна присъда за шофьор, убил младоженци при катастрофа
Ефективна присъда за шофьор, убил младоженци при катастрофа / netinfo

Ефективна присъда от 3 години и 6 месеца постанови Разградски окръжен съд за шофьор, причинил катастрофа, при която са загинали двамата пътници в управляваната от него кола.

Процесът срещу 27-годишния Феиз Феизов от село Езерче приключи в кратък срок – по-малко от 6 месеца след инцидента, но бе тежък най-вече емоционално за повечето присъствали на него, тъй като единият от загиналите при катастрофата е първи братовчед на подсъдимия. Двамата мъже били много близки, работели в Англия в съседни населени места и там често се виждали. На днешното заседание Феизов получи нервна криза, започна да плаче и захвърли патериците, с които се придвижва, за да се успокои, съдът даде 10-минутна почивка.

Феизов бе обвинен в нарушаване на четири разпоредби на законодателството за движение по пътищата, поради което е последвала смърт по непредпазливост на Феиз Бейсим Феиз – на 22 години и на 20-годишната му съпруга Алиме. Двамата били младоженци, правили сватба няколко дни преди катастрофата. Пътният инцидент, при който загинали двамата, е станал на 14 юли 2015 г. на пътя Варна – Русе, след село Осенец. Тримата се прибирали от Разград в Езерче с колата на загиналия Феиз – „Фолксваген Голф“. Според обвинителния акт при тръгването от Разград шофирал загиналият, по-късно обаче, се обадила майката на подсъдимия да побърза да се прибере и двамата се сменили зад волана. На баира след Осенец шосето било мокро, имало аквапланинг, след ляв завой водачът изгубил контрол над колата, която се движела с 98,8 км./ч., тя се завъртяла и блъснала последователно в две дървета.

Защитната теза на Феизов бе, че не той е шофирал, а загиналия му братовчед. Адвокатът му откри потвърждение в положението на телата в колата след инцидента, показанията на пристигналите пътни полицаи и пожарникари обаче подкрепяха тезата на прокуратурата, че Феизов е шофирал.

„Невинен съм, ако бях виновен, нямаше да си наема адвокат, щях още на първото съдебно заседание да призная вината си“ – каза в последната си дума Феизов.

Съдът постанови, че той е виновен в нарушаване на две от нарушенията на пътното законодателство, свързани с управлението с превишена скорост, на това шосе е било допустимо да кара най-много с 90 км./ч.  Оправдан е обаче по частта от обвинението, че не е съобразил скоростта с атмосферните условия и е изгубил контрол над возилото.

Присъдата 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване в общежитие от открит тип, както и забрана за управление на МПС в продължение на 5 години. Родителите на двамата загинали младоженци настояваха забраната за шофиране да е „завинаги“, каквато възможност според българското законодателство обаче не съществува.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.