Китай атакува Космоса през 2016 година
Китай атакува Космоса през 2016 година / снимка: Guliver/Getty Images

Китай има планове да осъществи през 2016 година рекорден брой изстрелвания към космическото пространство. Сред тях ще има и пилотиран космически кораб, пише вестник China Daily, позовавайки се на държавната космическа агенция на Китай корпорация на Китай China Aerospace Science and Technology Corp.

През тази година ще бъдат извършени над 20 изстрелвания, най-големият брой мисии за една година, се казва в изявление на компанията, цитирано от РИА"Новости".

За първата половина на тази година е планирано изстрелването на космическата лаборатория Tiangong 2, за да се тества технологията за поддържане на живота в бъдеща космическа станция, предава БГНЕС.

След това, с помощта на ракета-носител Long March 2F ще бъде изстрелян космически кораб „Шънджоу" XI с астронавти до космическа лаборатория.

Според вестника, който цитира правителствени източници, Китай планира да пусне основния модул на своята космическа станция през 2018 г. за изпитване на съответните технологии. Очаква се пълноценното функциониране на станцията да започне през 2022 година.