Приятели на животните помогнаха на приюта за бездомни кучета
Приятели на животните помогнаха на приюта за бездомни кучета / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Благотворителна акция проведе организацията „Приятели на животните- ВТ“ с подкрепата на Община Велико Търново. Целта бе събиране на средства за приюта за безстопанствени животни, както и за бездомните четириноги в старата столица. Кампанията се проведе през целия месец декември в една от къщичките на Коледния базар в парк “Марно поле”. По време на акцията бяха събирани средства, одеяла, храна и играчки за кучетата от приюта, който се намира край Шемшево.

2200 лв. надхвърля събраната сума. Хора с добри сърца предоставиха около 200 кг. храна, над 20 играчки за кутретата от приемника, 22 одеяла. С част от даренията е закупена и предоставена на приюта голяма транспортна клетка. С нея кучетата лесно ще могат да бъдат транспортирани.

Бяха осигурени и ваксини, както и други необходими консумативи- мопове и кофи за почистване, чаршафчета за еднократна употреба за малките кученца, храна за кутретата. С другата част от даренията ще бъдат обезпечени и кастрации на бездомни котки.

Община Велико Търново ще осъществи масирана кампания за кастриране на безстопанствените и на домашните животни през пролетта, информираха от кметската администрация. Идеята традиционно ще бъде реализирана с помощта и съдействието на експертите от Международната организация за защита на животните „Четири лапи”.

Организаторите на кампанията се надяват гражданите на общината да проявят разбиране и да откликнат, както през 2014 година, когато също бе реализирана такава инициатива. Активно ще се работи най-вече в населените места, тъй като там проблемът с бездомните животни все още е сериозен.