18 села в смолянско са без GP-та
18 села в смолянско са без GP-та / Дарик архив

В Смолянско селата, които са с незаети лекарски практики са 18, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Основната причина за това е, че малките населени места си остават непривлекателни за общопрактикуващите лекари, тъй като има ограничени пациентски листи, въпреки изплащаните допълнителни суми за работа при неблагоприятния условия. За жителите на 18-те села се грижат GP-та от съседни практики, а част от пациентите са принудени да пътуват десетки километра за преглед.

Широка лъка е в списъка на неатрактивните за докторите селища. Мястото за джипи е свободно от няколко години, а населението е обгрижвано от лекар от съседна община, който работи в селото 3 дни седмично по два часа. Местни горски кооперации са дарили през 2012 г. общо 4000 лева за лекаря, за да се ангажира медицинска сестра и да бъде постоянно отворен кабинетът, обясняват от кметството. Предложението на кооперациите така и не просъществувало като замисъл.

Селата обикновено предоставят помещения и за жилище за лекаря, който ще се съгласи да работи в отдалечения район. Общо 40 практики в областта попадат в списъка на НЗОК за допълнително заплащане заради неблагоприятни условия. От 555 до 902 лева варират месечните доплащания от Касата за лекарите в тези непривлекателни места.

Без джипи от години са в Гълъбово, Давидково, Буйново, Брезе, Грохотно, Лясково, Любча, Бръщен, Ерма река, Старцево, Мугла, Славейно, Петково, Широка лъка, Забърдо според информация от РЗИ. Независимо от липсата на постоянен лекар, всички здравноосигурени жители в тях имат избрано джипи и гарантирано здравно обслужване, обикновено в съседно село.

Трудно проходимото през зимата село Мугла е недостъпно и за лекарски екип. Здравната служба там от години е без медик, а населението, което е главно в пенсионна възраст пътува до лекарски кабинети в Смолян. Когато сняг прекъсне пътя до Мугла, лекарства за хронично болните се доставят с шейни или ратрак. Последният лекар, работил в селото е напуснал преди 5г.