Над 160 случая на остри заразни заболявания в областта в рамките на месец
Над 160 случая на остри заразни заболявания в областта в рамките на месец / снимка: DarikNews.bg, архив

166 случая на остри заразни заболявания са регистрирани във Великотърновска област в рамките на месец декември, обявиха от Регионалната здравна инспекция в старата столица. През предходния месец заболелите са били по- малко- 131 души. Най- висок е относителният дял на варицелата- почти 30%, както и на скарлатината- 15 на сто.

Регистрираните въздушно- капкови инфекции през декември са 119, като техният брой е значително по- висок от ноември, когато случаите са били 78. 42 пък са били чревните инфекции през миналия месец, а най- висока е била заболеваемостта при най- малките пациенти.

Лясковец, Стражица и Горна Оряховица са трите общини, в които заболеваемостта през декември е била най- висока. През последния месец на 2015 год. са извършени 174 проверки по противоепидемичния режим в обектите, подлежащи на контрол. Съставен е един акт, информираха от Регионалната здравна инспекция.

Във връзка с мерките за ограничаване на пасивното тютюнопушене са извършени 161 проверки в контролираните обекти.

В кабинета по безплатно и анонимно консултиране за СПИН през декември са изследвани общо 157 лица. От тях 66 са били мъже, а 91- жени. Възрастта на посетилите кабинета е от 16 до 45 години.