Депутат, общински съветник и журналист, кръстени на дядовците си, празнуват днес във В. Търново
Депутат, общински съветник и журналист, кръстени на дядовците си, празнуват днес във В. Търново / снимки: Sofia Photo Agency и личен архив

Над 370 000 българи празнуват имен ден днес, като от тях 338 650 са мъже, а жените са 132 432. На Ивановден повод да почерпят имат хората, които носят имената Иван, Йоан, Калоян, Иво, Ивайло, Йовко, Ваня, Ваньо, Йоана, Йовка, Ивайла, Ивона, Жан, Жанa и Яна.

На Ивановден  празнуват редица популярни и обичани личности във Велико Търново и региона. Сред тях са директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, директорът на Народната библиотека “Петко Р. Славейков” Иван Александров, търновските артисти Иван Митев и Иван Евстатиев, университетските преподаватели проф. Иван Харалампиев, акад. Иван Радев, проф. Иван Стоянов, доц. Иван Лазаров, кметицата на Лясковец д-р Ивелина Гецова, народният представител Иван Иванов, общинският съветник Ивайло Здравков, журналистът Иван Първанов и много групи.

На Ивановден избрахме да ви срещнем с трима от тях…

Депутат, общински съветник и журналист, кръстени на дядовците си, празнуват днес във В. Търново
netinfo

Сред многобройните именници е заместник- председателят на Народното събрание и депутат от региона Иван Иванов. Той е кръстен на дядо си, който е от свищовския край. Носи името си с гордост, като за него то е почти като институция.

“С мои приятели сме се шегували, че ако всички Ивановци направим партия и за нас гласуват не само празнуващите на 7 януари, но и всички наши познати и роднини, със сигурност ще вземем властта в България”, с усмивка споделя депутатът.

Иван Иванов обикновено празнува именния си ден обграден от много приятели. Тази вечер ще вдига наздравици в компанията на своите роднини от Велико Търново. “Нека всички, които празнуват днес, да бъдат здрави, да носят името си с гордост, да бъдат силни и смели като много Ивановци в България”, пожела народният представител.

Депутат, общински съветник и журналист, кръстени на дядовците си, празнуват днес във В. Търново
netinfo


На Ивановден общинският съветник Ивайло Здравков отговаря на стотици пожелания за здраве, щастие и късмет. Той носи името на вече покойния си дядо Иван, който е от Разград. Да бъде честен и справедлив човек е един от основните уроци, които помни от него. “Дядо беше дългогодишен кмет на разградско село, имаше няколко майсторски свидетелства- за дърводелец, дърворезбар, за правене на каруци…”, разказа общинският съветник.

Ивайло Здравков е роден във Велико Търново и носи  с гордост царското си име. “То е малко двузначно, но е факт, че Ивайло е бил един от най- добрите български политици през Средновековието. Не знам дали името ми носи късмет, но го нося с чест и достойнство”, посочи именникът.

Зад сериозната си визия на местен парламентарист, Ивайло Здравков “крие” разностранни интереси и хобита- ловец, рибар и гъбар. “Баща ми беше един от най- добрите гъбари. От него съм наследил тези умения. Учеше ме да разпознавам не по- малко от 300 вида ядливи гъби и 50 отровни”, сподели съветникът. Малцина знаят, че в приятна, приятелска компания Ивайло Здравков смело хваща микрофон и пее.

На Ивановден местният парламентарист ще почерпи приятели и познати, а най- близките си ще събере в дома си. “Роден съм на интересен ден от годината- на 31 декември. Тогава много хора ми честитят, но на именния ми ден приемам стотици обаждания”, каза още общинският съветник.

Депутат, общински съветник и журналист, кръстени на дядовците си, празнуват днес във В. Търново
netinfo


Сред популярните именници във Велико Търново е журналистът Иван Първанов. И неговият дядо е носил традиционното българско име. “Не бих си сменил името за друго! Вярвам обаче, че човекът прави своето име, защото има много Ивановци, които не са известни с добри неща”, категоричен е той.

Старите хора казват, че пуйче и Иван най- трудно се гледат. Съдейки по себе си журналистът бързо се съгласява, но припомня друга поговорка- “От кал да е, Иван да е!”. За него това име е титла. “Полушеговито казано, един Иван винаги стои над всички останали, дори и само заради името. Чел съм, че означава Божия благодат или Божия милост. Това означава, че всички Ивановци сме богопомазани. Иначе смятам, че моите съименници са добри, добронамерени и готини, казано на езика на съвременния младеж”, каза журналистът.

Иван Първанов е съгласен и с неписаното правило, че в първите 30 години от живота си човек гради своето име, а след това името започва да работи за него. Освен като журналист, Иван Първанов е познат и като писател. За сега е издал две книги, хвърлящи нетрадиционен поглед върху диктаторите в световната нова история. В изданията той разбулва малко популярни и пикантни факти около живота им- за децата им, за политическите убийства… Скоро ще излезе на бял свят и третата му книга, посветена на тайния любовен живот на диктаторите.

Той ще празнува именния си ден в тесен приятелски кръг, с много хапване и пийване. “Ще бъде топло и в прекия, и в преносния смисъл”, с усмивка споделя Иван Първанов.

Честит празник на всички именници от екипа на Дарик радио Велико Търново!