Обемът на чашите влияе върху консумацията на вино и шампанско, установиха изследователи от Кеймбриджския университет.
Колкото чаша е по-голяма, толкова по-голям е рискът от напиване. Този извод бе направен след експеримент, извършван в заведение в продължение на 16 седмици с участието на 300 души.
Създадоха вино, което не причинява махмурлук
Барманите сервирали на клиентите по 175 грама вино в чаши с различен обем, като първият ден били с един обем, на втория - друг и така нататък. В дните, когато са се използвали по-големите чаши, консумацията на вино била с 9 процента повече в сравнение с дните, когато напитката се поднасяла в по-малки.
Според авторката на изследването Тереза Марто големите чаши създават впечатлението, че не са пълни докрай и количеството изпита напитка е умерено. Това съответно кара хората да си доливат, съответно и да се напиват.
Проф. Байкова съветва: Пийте алкохола с вода, за да нямате махмурлук
Същия модел на поведение е приложим и при храненето. Големите чинии тласкат хората към преяждане. Малките чинии изглеждат по-пълни и това засилва усещането за ситост.
Източник: БГНЕС