Нов микробус и безплатна дентална грижа осигури депутатът Иван Иванов за дома за деца в Дебелец
Нов микробус и безплатна дентална грижа осигури депутатът Иван Иванов за дома за деца в Дебелец / DarikNews.bg, архив

С нов микробус ще се сдобие Дома за медикосоциални грижи за деца в Дебелец. Това ще се случи след като заместник- председателят на Народното събрание Иван Иванов пое ангажимент по време на депутатска приемна в края на миналата година. Тогава съдействие от него потърси директорката на социалното заведение Анелия Георгиева, която постави нуждата от превозно средство, за да могат деца със специфични потребности от Велико Търново, Павликени и Стражица, ползващи дневната грижа, да могат да се придвижват до дома в Дебелец.

Днес депутатът от Реформаторския блок посети на място центъра и информира, че е разговарял с просветния министър проф. Тодор Танев. Той го е уверил, че в момента министерството прави обществена поръчка за няколко нови микробуса „Мерцедес“ единият от които ще бъде предоставен за нуждите на малките потребители на социалната услуга. 

Министърът дори е обещал лично да посети центъра и да връчи ключовете на новото превозно средство. Иван Иванов е издействал и друга придобивка за децата. Негов колега народен представител от Реформаторския блок и собственик на дентална клиника в София ще преглежда и лекува безплатно малчуганите по социална програма. За целта екип на клиниката ще отиде на място в дома или пък малките пациенти ще бъдат транспортирани със специален превоз в София, където ще се изследва зъбният им статус и ще се пристъпи към съответното лечение.

Любопитен детайл е, че преди време столичната дентална клиника се прочу, тъй като неин ВИП-пациент бе филмовата екшън звезда Силвестър Сталоун. Иван Иванов пое ангажимент да помогне и за промяна в правилника на Здравното министерство, под чиято шапка е дома. Това е необходимо, за да може във втория етаж на сградата да се разкрие Център за ранна интервенция на деца с проблеми, където в рамките на две седмици до месец малките пациенти да се настаняват заедно с техните майки.

Така родителите ще бъдат обучавани от персонала на Дома в Дебелец как да хранят, обличат и да обгрижват своите деца. Директорът на социалната институция разведе гостите в просторния дом. Към центъра има 73-ма души персонал, като освен технически, тук работят 30 медицински сестри, психолози, социален работник, кинезотерапевт, логопед и други специалисти. В момента децата, които са на постоянна дневна грижа са 23, а иначе над 40 малчугани от нула до три годинки ползват услугите на дома за медикосоциални грижи в Дебелец.