Ограничават сивия сектор с вторични суровини
Ограничават сивия сектор с вторични суровини / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив

Глоби до 1000 лева за всеки, който обръща или запалва контейнери за събиране на отпадъци.

Това се очаква да стане след като бъдат приети промените в Закона за управление на отпадъците.

В борбата със сивия сектор в търговията с вторични суровини от екоминистерството предлагат да се въведе банкова гаранция от 15 000 лева за фирма и по 5000 лева за всяка площадка, която извършва дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, електрическо и електронно оборудване.

Ограничаване на сивия сектор в търговията с вторични суровини е една от целите на подготвените от Министерството на околната среда и водите промени в Закона за управление на отпадъците.

Законопроектът, който отразява препоръките на Европейската комисия, вече е пуснат за обществено обсъждане. В него се предлага въвеждането на банкова гаранция от 15 000 лева за фирма и по 5000 лева за всяка площадка за дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, електрическо и електронно оборудване.

Предвиждат се и изисквания за местоположението на т.нар. пунктове за вторични суровини. Те ще трябва да бъдат преместени само в промишлени или складови зони.

Въвеждат се и глоби между 300 и 1000 лева за всеки, който изземва съдържанието, обръща, нарушава целостта, естетическия вид или запалва контейнерите за отпадъци.

Целта на предлаганата санкция е да се спрат кражбите на отпадъци от кофите за боклук. В последно време стана практика и контейнерите тип "иглу" да се унищожават като се изпразват от долната страна. Досега същият размер глоби се налагаха само за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места.