Двама извадиха кръста в Ловеч, той се разполови!
Двама извадиха кръста в Ловеч, той се разполови! / obshtina.lovech

По време на борбата за кръста във водите на река Осъм в Ловеч светинята се разполови, тъй като попадна в ръцете на двама от смелчаците. Това накара митрополит Гавриил да вземе соломоновско решение и определи и двете момчета за победители. Това са 17-годишният ученик в Природо-математическата гимназия Мартин Илиев и 25-годишният Дилян Николов. Те получиха парични награди и подаръци от кмета Корнелия Маринова, Ловчанска митрополия и депутата Антон Долапчиев. Тълкуваме днешния празник Богоявление и факта, че двамина извадиха кръста от река Осъм, като много силно желание за плодородна и успешна година за нашия град, заяви Маринова.

Рекорден брой от 33-ма младежи скочиха на Йордановден в ледената река, след като Дядо Владика хвърли кръста от моста на площад "Екзарх Йосиф І".

По-рано бе отслужена Златоустова литургия в параклиса "Въведение Богородично" при Катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий", след това митрополит Гавриил отслужи пред храма и Велик водосвет.
В ритуала пред храма участваха почетен строй от военнослужещи и представители от регионални клубове при Националното дружество "Традиция". Състоя се и шествие на бойните знамена, предвождано от църковните лица. В строя можеха да се видят униформи и оригинални огнестрелни оръжия от Руско-турската освободителна война, Балканската и Първата световна война, четнически униформи от Априлското въстание и автентични народни носии.