Десетокласник извади кръста в Белоградчик
Десетокласник извади кръста в Белоградчик / Община Белоградчик

С празнична литургия и Велик водосвет, отслужени от свещеноиконом Рафаил, в местния храм „Св. вмчк. Георги Победоносец" започнаха празниците за Богоявление /Йордановден/ в община Белоградчик.

Въпреки неблагоприятните метеорологични условия - леден дъжд и полузамръзнала река, ритуалът по хвърлянето на кръста се проведе за поредна година в „Асенов вир" на Стакевска река край село Горен Чифлик.

Мразовитият ден не изплаши четиримата смелчаци, които се хвърлиха в ледените води на реката да извадят кръста. Щастливецът се оказа участващият за трети пореден път Невен Димитров - ученик от Х-ти клас на СОУ "Христо Ботев". Другите герои бяха пожарникарите Бисер Найденов и Петър Цолов, и също Марио Петров.

Гости на Празника бяха кметът на общината Борис Николов и неговите заместници Росен Младенов и Антон Трифонов. Символичен домакин бе кметският наместник Савинa Спасова.
Кметът Борис Николов награди с грамота и парична премия участниците за техния кураж да участват в надпреварата за Богоявленския кръст. Той благодари на младите хора и им пожела здраве, благополучие и успешна нова година и поздрави именниците в този празничен ден.