Младеж на 18 години спаси Богоявленския кръст във Видин
Младеж на 18 години спаси Богоявленския кръст във Видин / Община Видин

Големият християнски празник Богоявление (Йордановден) започна със Света литургия, отслужена от НВП Дометиан в катедралния храм „Св. Димитър Солунски". На нея присъстваха кметът на Видин Огнян Ценков, областният управител Момчил Станков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, както и представители на ръководния екип на общинската и областната администрации.

След празничната служба, от църквата потегли шествие начело с Градския духов оркестър и се отправи през Крайдунавския парк към плажа при крепостта „Баба Вида". Там бе извършен тържествен водосвет от видинския владика. Той отправи своя поздрав към стотиците граждани, дошли на брега на реката. „Ние имаме честта и Божията милост край нашия красив град да тече чиста бяла Дунава, да идваме тук на този благословен ден всяка година и да се почувстваме като край бреговете на свещения Йордан, за да видим с духовните си очи и прозрем идването на Спасителя на света" - каза Негово Високопреосвещенство. Той призова към мир, справедливост, братство и единство в днешните тревожни времена. Митрополит Дометиан пожела здраве, щастие и спокойствие в домовете на хората, както и плодородие през годината.

Богоявленския кръст във водите на Дунав хвърли Белградчишкият епископ Поликарп. Пръв до него стигна 18-годишният Илиян Стоянов, който живее във Видин, но е родом от гр. Дунавци. Младежът е пръв и в списъка на общината с желаещите да се включат в спасяването на кръста на Йордановден. Кметът на Община Видин връчи парична награда от 100 лв. на победителя, с пожеланието цялата година да бъде здрава.


За да уловят Богоявленския кръст, в реката скочиха 20 души, между които и две жени. На тях също бяха връчени парични награди, осигурени от Община Видин и раздадени топли напитки на място. Тази година предварително записалите се бяха общо 36 души.
Екипи на Гранична полиция, БЧК, Спешния център за медицинска помощ и четирима спасители се грижеха за сигурността и здравето на участници и зрители по време на събитието.