Благоевградчани почетоха Ботев
Благоевградчани почетоха Ботев / Община Благоевград - пресцентър

Благоевградската общественост отбеляза 168 години от рождението на видния български революционер и писател Христо Ботев.

Цветя пред бюст-паметника му на площад „Народни будители” положиха градоначалникът Атанас Камбитов, депутатът Даниела Савеклиева, oбластният управител Бисер Михайлов, председателят на ОбС Радослав Тасков, заместник-кметовете Христина Шопова, Иво Николов, Янко Янков, представители на културни институции и граждани, поясниха от Общината.

Ученици от Театрално студио към ОДК-Благоевград припомниха живота и делото на революционера. Ботев е роден на 6-ти януари 1848 година. Той продължава делото на Георги Раковски и Васил Левски. Единственото радикално средство за разрешаване на националния въпрос той вижда само в революцията.

Интернационалист по убеждения, Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикалната революционна борба за сметка на „просветителната“ идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните.

Литературното и публицистично наследство на Ботев не е голямо по обем, но по своите художествени достойнства то бележи върха не само във възрожденската, но и изобщо в цялостното развитие на българската литература. Сред заглавията на най- известните му творби са „Майце си”, „Към брата си”, „На прощаване”, „Хаджи Димитър”, „Моята молитва” и други.