На Богоявление осветиха бойните знамена пред паметника на Незнайния воин
На Богоявление осветиха бойните знамена пред паметника на Незнайния воин / снимка: БГНЕС

Нека единството, което показваме днес, бъде нашата най-важна задача и най-насъщна необходимост и през тази година, та, укрепвани от вярата си в Бога, да продължаваме с усърдие вярно да служим на българския народ, като предоставяме всички необходими усилия за неговия материален и културен възход и за неговото все по-високо духовно израстване.

Това каза българският патриарх Неофит в словото си пред присъстващите на днешния традиционен Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия, който главата на Българската православна църква отслужи заедно с духовници пред Паметника на Незнайния воин в София.

Нека свято пазим завещаните ни от великите наши предци традиции, като неизменно се вдъхновяваме от примера и образеца на всички колоси на българския дух и от саможертвата на славното българско воинство, призова българският патриарх.

Нека Твоят мир и съгласие царуват помежду ни. Запази ни от взаимни раздори, несъгласия и размирици, та да бъдем единни и силни, и да можем с Твоята помощ да отблъснем всяко външно вражеско нападение. Усили в нашите духовни и светски водители и управници мъдростта и правдолюбието, внуши в сърцата на нашите еднокръвни братя силна и плодотворна любов към онова, що е за полза, за щастие, за благосъстоянието на родната земя и за душевно спасение на всички, които я населяваме. Нека бъде, Господи, Твоята милост върху нас, както и ние на Тебе се надяваме, помоли се патриарх Неофит на ритуала.

Главата на Българската православна църква поръси със светена вода присъстващите официални лица, поръсени бяха също строените представителни части и бойните знамена.

В началото на ритуала президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул и поздрави гвардейците по случай водосвета на бойните знамена. Държавният глава положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Сред присъствалите бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, висши военни, народни представители, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на военнопатриотичните съюзи, военни аташета.

Богоявленски водосвет се отслужва днес и във всички гарнизони на Българската армия.

Източник: БГНЕС