Безработен извади кръста в Търговище
Безработен извади кръста в Търговище / Борислав Курдов

Търговище отбеляза Богоявление, като за 25-та поредна година кръстът бе хвърлен в ледените води на градския фонтан". Минути преди това ставрофорен иконом Славчо Проданов в съслужение с други свещеници от града отслужиха празничен водосвет.
За да извадят кръст, във водата скочиха 12 мъже. Най-бърз сред тях се оказа 26-годишният Иван Илиев. Безработният мъж ще получи събраната чрез спомоществуватели сума от 990 лева. Част от парите Илиев обеща да дари на църквата, а с останалите да почерпи близки и приятели.
Традицията по честването на Богоявление с ритуално хвърляне на кръста във фонтана в центъра на Търговище бе възстановена преди 25 години от ставрофорен иконом Славчо Проданов, съвместно с Архиерейското наместничество и общинската управа в Търговище. „Ритуалът датира от древността, да се скача във водни басейни, за да се извади хвърленият от свещеника кръст. Не знаех как се е празнувал Йордановден в Търговище преди 1991 г. - разказва архиерейският наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов, - но като разглеждах града, ми хареса разположението на фонтана в центъра, където има достатъчно площ, за да се събере множество народ. Беше смела идея...Още с първото излизане на площада, бях убеден, че с подкрепата на хората и Общината, традицията ще се запази. Трудно можеше да се спре едно тържество на духа, което изпълваше площада и доставяше небесна радост на всички присъстващи." - разказва отец Славчо Проданов.
За тържеството в центъра на Търговище днес се бяха събрали стотици търговищенци, дошли да проследят ритуала. Тук бяха още народният представител от ГЕРБ Венка Стоянова, областният управител Светлин Бонев, кметът на Общината д-р Дарин Димитров, неговите заместници и др.