26-годишен учител извади за трети път Богоявленския кръст от водите на Арда в Кърджали
26-годишен учител извади за трети път Богоявленския кръст от водите на Арда в Кърджали / netinfo

Преди 100 години, през 1916 г., в Кърджали за първи път влиза автомобил. Този факт става и поводът днешното литийно шествие по повод Богоявление да бъде предвождано от ретро автомобил, марка Мерцедес” от 1936 г., управляван от кмета на Кърджали инж. Хасан Азис и енорийския свещеник отец Петър Гарена.

Шествието премина през централните улици на областния град и се спря на обичайното място на левия бряг на река Арда, между пасарелката и Новия мост, от където отец Петър хвърля кръста всяка година.

Над 50 млади мъже и момчета, между които и мюсюлманчета, се хвърлиха в студените води на реката за да извадят християнския символ. А пръв до него, за трета поредна година, достигна 26-годишният учител по физическо възпитание в ГПЧЕ „Христо Ботев” Величко Карабоюков. Като награда той получи от кмета инж. Хасан Азис 100 лева, а всички останали участници в надпреварата бяха възнаградени от отец Петър с по 20 лева.

Величко Карабоюков каза че се чувства превъзходно и пожела здраве, благоденствие и любов на всички.

Стотиците „зрители” на ритуала по ваденето на Богоявленския кръст бяха поздравени от отец Петър и кметът инж. Хасан Азис. Ето какво каза Кметът: „Богоявление е празник за всички – и мюсюлмани и християни. Всички празнуваме заедно. Видяхте, че младежите, които се хвърлиха за кръста, са хора от различни етноси. Ние живеем заедно, споделяме си всички наши радости празници. А днешното ни появяване с ретрокола е послание да не забравяме корените си, традициите. Най-хубавото е, че в Кърджали ги почитаме, че сме заедно и че си споделяме празниците”.

Нека за всички хора, без разлика на пол, етнос или раса, да има мир и разбирателство, пожела от своя страна отец Петър Гарена. Кърджали демонстрира за пореден път единството, завещано ни от нашите предци, допълни свещеникът.