Именник извади кръста в Благоевград, двама разделиха светинята в Ловеч
Именник извади кръста в Благоевград, двама разделиха светинята в Ловеч / снимки: Dariknews

Днес Православната църква отбелязва Богоявление - Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината.

С мъжко хоро в Калофер извадиха разпятието от р. Тунджа

Според народното поверие в нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

За здраве всички участват в освещаването на водата, в която след празничната черковна служба свещеник хвърля Светия кръст. Въпреки студа и ниската температура, всяка година на тази дата млади мъже се потапят във водата и изваждат кръста. Който го направи първи, бива честит и здрав през цялата година.

Стотици мъже се хвърлиха във водите днес на ритуали, организирани в цялата страна, в опит да извадят Богоявленския кръст.

Шофьор от Хасково извади Богоявленския кръст в Пловдив

38-годишният Стоян Ганев от Хасково успя да се пребори с над 70 други смелчаци и да извади кръста от ледените води на река Марица в Пловдив.

Хасковлията, който живее под тепетата, е семеен, има дете на 11 години и работи като шофьор на ТИР. Днес се хвърлил за кръста за трети пореден път. Ганев пожела здраве, късмет и щастие на своето семейство и на целия български народ.

Именник извади кръста в Благоевград двама разделиха светинята в Ловеч
netinfo

24-годишен извади Богоявленския кръст във Варна

24-годишният Анжел Димитров извади Богоявленския кръст от морето край Варна. Младият мъж скача за седми път, а за пети успява да спаси кръста. Пред стотици души на Първа буна на градския плаж 46 смелчаци скочиха във водата, чиято температура беше около 5 градуса.

Кръстът беше хвърлен от катер от варненския и великопреславски митрополит Йоан. Стотици варненци се събраха на градския плажа, за да наблюдават ритуала. Сред официалните гости бяха кметът Иван Портних и областният управител Стоян Пасев.

Без жени на ритуала в Бургас

20-годишният Милен Крайнов спаси Светия кръст, който негово високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий хвърли от Моста в Бургас.

Младежът е възпитаник на бургаското морско училище. Общо 27 мъже на възраст между 17 и 63 години скочиха в морето за спасяването на светинята.

Жени, които да се включат в ритуала през тази година, липсваха. Сливенският митрополит обясни, че така е прието по канон и "по-добре да обидим хората, отколкото да обидим Господ".

Именник извади кръста в Благоевград двама разделиха светинята в Ловеч
netinfo

Двама хванаха кръста в Ловеч

17-годишният ученик от Природо-математическата гимназия в Ловеч Мартин Илиев и 25-годишният Дилян Николов извадиха Богоявленският кръст от ледените води на река Осъм. Над 30 младежи се хвърлиха в реката.

Ученик извади кръста от река Янтра

18-годишният Цветелин Пенчев, ученик в СОУ "Райчо Каролев", извади кръста на Богоявление от водите на река Янтра в Габрово. Младежът скача за трети път, но за първи път хваща кръста.

"Габровци да са живи и здрави, цялата година да е от най-силните", пожела Цветелин Пенчев, който получи подарък и поздравление от кмета на Габрово Таня Христова.

Именник извади кръста в Благоевград

21-годишен студент извади Богоявленския кръст от водите на река Бистрица в Благоевград. Йордан Богоев от квартал "Струмско" учи информатика в Югозападния университет. На именния си ден той се пребори за православния символ. Хвърля се за Кръста за първи път.

16-годишен рожденик хвана кръста в Кюстендил

16-годишният Антоан Здравчов хвана кръста на Богоявление в Кюстендил. Той е ученик в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт "Йордан Захариев".

Антоан успя да извади кръста от река Банщица, като се хвърли за него заедно с още 18 младежи, сред тях и еврошампионът по борба Александър Костадинов.

Празничното шествие водеше архиерейският наместник Генади Генадиев, който хвърли кръста максимално далече от всички участници и след кратко търсене той се оказа в ръцете на Антоан Здравчов.

Ледено хоро на Богоявление в Харманли

19-годишният Иван Панайотов от Минерални бани извади Богоявленския кръст от горещата вода на откритата Чифте баня в центъра на селото. Младежът получи парична награда, предоставена от кмета на Общината Мюмюн Искендер.

За първи път в Баните кръстът се хвърля в Чифте баня. Тя е туристическа атракция. Осветена е и в нея хората могат да се къпят и през нощта.

Ледено хоро имаше на Богоявление в Харманли. В 11.00 ч. от двата църковни храма стартира литийно шествие, което премина през центъра на града и завърши на брега на р. Харманлийска. където беше отслужен Велик водосвет.

36-годишен извади кръста от замръзналото езеро в Стара Загора

Горан Гънчев извади кръста от замръзналото езеро в Стара Загора. Вече 6 години той се хвърля в ледените води, но за първи път стига първи до Богоявленския кръст.

Горан е на 36 години, един от основатели на прабългарската школа по оцеляване "Бага тур". Той е и каскадьор, и филмов актьор, познат на публиката от образа на Димитър Общи във филма "Левски".

Именник извади кръста в Благоевград двама разделиха светинята в Ловеч
netinfo

Курсант от НВУ извади богоявленския кръст във Велико Търново

19-годишен курсант от Националния военен университет "Васил Левски" извади богоявленския кръст от ледените води на Янтра във Велико Търново. Илиян Христов от Лом за първа година е в старата столица, където изучава специалността "Радиотехнически войски".

Над 40 курсанти и граждани влязоха в ледените води на Янтра, за да уловят богоявленския кръст. След като той попадна в ръцете на 19-годишния курсант, неговите колеги с радостни възгласи го прегърнаха и целунаха кръста за здраве.

"За първи път скачам за кръста. Направих го, защото ми е интересно и за здраве. Това и си пожелавам здраве, тъй като всичко останало се постига с малко воля", каза младият мъж.

Ученик се пребори за кръста в Монтана

18-годишният Самуил Йошков извади кръста от леденото езеро Монтанензиум в Монтана. Младежът за втори път е победител в надпреварата на смелите. Тази година Самуил ще бъде абитуриент на Природо-математическата гимназия в града.

Именник извади кръста в Благоевград двама разделиха светинята в Ловеч
netinfo

18 смелчаци скачаха за кръста в Русе

21-годишният Теодор Цветков извади кръста от водите на Дунав на днешния Йордановден. Младежът се пребори с още 17 смелчаци, които скочиха в реката. Той участва в ритуала за първи път, но разказа, че отдавна е мечтаел да го направи.

Младият мъж е от Русе, завършил е Спортното училище в града и от две години е треньор по плуване в него. Той пожела на семейството и приятелите си здраве.