С филм за Христо Ботев почитат годишнина от рождението му в Букурещ
С филм за Христо Ботев почитат годишнина от рождението му в Букурещ / снимка: БГНЕС, архив
С филм за Христо Ботев почитат годишнина от рождението му в Букурещ
83421
С филм за Христо Ботев почитат годишнина от рождението му в Букурещ
  • С филм за Христо Ботев почитат годишнина от рождението му в Букурещ

По повод 168-та годишнина от рождението на Христо Ботев тази вечер в българското посолство в Букурещ ще бъде представен художествено-документалният филм "Ботев от Голгота към Свобода". Филмът е със субтитри на румънски език.

На прожекцията освен българите, живеещи в Румъния ще присъстват представители на румънското Министерство на културата и други институции.

Честваме 168-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

"Ботев от Голгота към свобода" е първата лента от филмовата трилогия, посветена на българския революционер, поет и публицист, по която работи екипът на проекта "Незабравимата България".

Поканата за представянето на филма в Букурещ идва от българското посолство там, разказа пред Дарик режисьорът Искрен Красимиров.

И българите в Одеса отбелязват рождението на Христо Ботев

Вторият филм от трилогията "100 000 крачки с Ботев" също е готов и вече бе представен в различни градове на страната. Снощи бе премиерата му във Враца.

Лентата показва националния туристически поход "Козлодуй - Околчица” от 2015 г. Участниците в похода бяха поведени от Христо Ботев на бял кон от Козлодуй до Милин камък, като в ролята на Ботев се превъплъщава учителят Филип Филипов.

Третият филм за Ботев е в процес на работа. Той ще е посветен на мистериозната смърт на революционера, каза още режисьорът Искрен Красимиров.