Тайванският Лувър“ отвори нов музей след 15-годишно чакане
Тайванският Лувър“ отвори нов музей след 15-годишно чакане / ThinckStock/Getty Images

Някои от най-ценните исторически артефакти на Китай вече са представени в новия клон на един от най-добрите музеи в света - в Тайван, предава сайтът Artprice.

Музеят с площ от 9000 кв.м се намира в южния град Цзяи и е разширение на известния Национален музей на двореца в Тайпе - един от най-популярните музеи в света, привличащ повече от 5 милиона посетители всяка година.

Новата атракция отваря врати когато Тайван се опитва да разнообрази своята икономика с туризъм. Откриването става на фона на поредица закъснения, дължащи се на наводнения и разногласия с първоначалния архитект на пространството, на който му отне 15 години да завърши строежа. 

"Надяваме се да привлечем до 1,5 милиона посетители през първата година", заявява Фън Мин-Чу, директор на двата музея в Тайпе и Цзяи.

Новото място ще цели да привлече местни посетители от юга, както и чуждестранни туристи, а музеят ще бъде включен като атракция в туристически гидове. Музеят в Тайпе притежава повече от 655 000 китайски артефакти, обхващащи 7000 години от праисторията и неолита до края на династия Цин през 1911 г.

Те са преместени от Пекинския дворцов музей през 1930 г. от националистическото правителство на Китай, за да не попаднат в ръцете на нахлуващите японски войски. След това, колекцията е транспортирана до Тайван от националистите, след като са победени от китайските комунистически сили и бягат от континента през 1949 г.

Музеят е сравняван с новия клон на Лувъра в северния миньорски град Ланс във Франция. "Вярваме, че целта може да бъде постигната, ако приемем френския опит като пример", споделят от музея в Тайван. Звездни експонати от музея Тайпей ще бъдат преместени в Цзяи през първите месеци.

Проектиран от тайванския архитект Крис Уао, новият музей включва две извити сгради, с огромни стъклени фасади и е украсен с дракони и облаци. "Надяваме се, музея да се превърне в решаващ фактор за Цзяи и да даде възможност на региона, който е известен със земеделие, да стане културен център", заявява Чанг Хуа-Куан, кмет на Цзяи.

Източник: БГНЕС