34 мигранти загинаха след инцидент в Егейско море
34 мигранти загинаха след инцидент в Егейско море / снимки: БГНЕС

Турските власти съобщиха, че са открили телата на 34 мигранти, най-малко три от които са на деца, на две отделни места по егейския бряг на Турция, съобщава агенция Ройтерс.

Бежанците са се опитвали да стигнат от турския бряг до остров Лесбос, но лодката им е попаднала на лошо време.

От загиналите, 24 са били открити в област Айвалик, а останалите десет са били намерени в област Дикили, съобщи служител на жандармерията за агенцията.

Телевизионни кадри показват телата на загиналите, облечени в спасителни жилетки, които лежат на плажната ивица. Все още не е ясно каква е националността на починалите.

34 мигранти загинаха след инцидент в Егейско море
netinfo

34 мигранти загинаха след инцидент в Егейско море
netinfo

„Чухме потъване на лодка и удряне на камъни. Предполагам, че хората са умрели докато са се опитвали да плуват далеч от камъните. Дойдохме да помогнем като граждани“, споделя свидетел.

Бреговата охрана и жандармерията са спасили 12 души от опасните води край Айвалик. Според служител в търсенето на други оцелели участват три лодки и хеликоптер.

Лошото време и засилената охрана по турските брегова изглежда, че не притеснява бежанците, които независимо от препятствията продължават да предприемат опасното пътуване по вода към Европа.

34 мигранти загинаха след инцидент в Егейско море
netinfo

В Турция има 2,2 млн. бежанци от Сирия, а от началото на сирийския конфликт до сега Анкара е похарчила близо 8,5 млрд. долара за прехраната и настаняването им.

Въпреки това Турция понесе редица критики за това, че не представя дългосрочен план за пребиваването на бежанците. Почти всички от тях нямат правен статус, а мнозинството от децата не посещава училище.

Източник: БГНЕС