Раздават пакети с храна на най-бедните
Раздават пакети с храна на най-бедните / снимка: БГНЕС

От днес започва раздаването на първите хранителни пакети по новата европейска програма за подпомагане на най-бедните.

Право на тях имат хората, които са получавали помощ за отопление през миналата зима, както и пострадалите от бедствия от 2012 г. досега, или около 255 000 души. Пакетите ще бъдат раздавани чрез структурите на Българския червен кръст поетапно, като днес работа започват 42 пункта в 22 от областните градове. 

Заради жалбата на една от фирмите-производители и съдебно производство пред Върховния административен съд, хранителните пакети включват само пет продукта, вместо 21.

"От брашното е предвидено да се раздават по 5 кг, спагети - 3 кг, компот - 2 кутии, 1 кг конфитюр и 3 кг леща. На един правоимащ се падат около 13,600 кг продукти",  разясни зам. -генералният директор на БЧК Василка Каменова.

Получаването на храните ще става при представяне на лична карта в съответния пункт, а хората, които по медицински причини не могат да отидат, имат възможност да дадат пълномощно без нотариална заверка на свой близък, като трябва да му предоставят и личната си карта.

Според Каменова раздаването на пакетите ще приключи ориентировъчно към края на януари.  "Имаме готовност, ако не успеят гражданите да си ги получат и някъде трябва да бъде удължен срокът, това ще бъде направено, с цел максимално да се раздадат продуктите", поясни тя.

Очаква се да стане ясно кога ще бъдат раздадени останалите 16 вида храни, сред които олио, захар, нектар, локум.