Кучета в приют гладували и замръзвали в студа, зарити от сняг
Кучета в приют гладували и замръзвали в студа, зарити от сняг / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кучета в приют гладували и замръзвали в студа, зарити от сняг
83419
Кучета в приют гладували и замръзвали в студа, зарити от сняг
  • Кучета в приют гладували и замръзвали в студа, зарити от сняг

Служители на общинския приют за бездомни животни в село Каменар не ходят на работа, а кучетата гладуват и замръзват в студа, зарити от сняг. Обяснението е, че заради тежките метеорологични условия персоналът не е успял да стигне до приюта. В същото време няколко доброволци успяват безпроблемно да стигнат до животните и да ги нахранят.

На 4 януари Диана Начева и още няколко доброволци отиват в общинския приют в Каменар. Това, което откриват, са озверели от глад кучета, клетки зарити от сняг и две умрели от студа животни.

"Имаше клетки, в които преспите бяха над къщичките. Купичките на кучетата - замръзнали. Нямаше храна. Когато ние започнахме да ги храним, те лапаха като гларуси, въобще не дъвчеха. Грабеха и си тъпчеха устите като невидели", разказа Начева.

Причината служителите на прюта да не отидат на работа и да се погрижат за десетките кучета са лошите метеорологични условия.

"Звъннахме предварително на управителката, за да попитаме как са нещата и тя каза, че служителите не са могли да стигнат до приюта, но ние решихме да щурмуваме и да пробваме. Нямахме проблем и много лесно стигнахме до там. Може би се е подобрила обстановката за нас", допълни тя.

Според управителя на приюта Нели Георгиева това, че на място не е имало служители, не означава, че те не са били на работа. По думите й обаче там до обяд в понеделник все пак имало човек. Но въпреки това животните са оставени без храна и в непочистени клетки.

"Защото кучетата се хранят, когато служителите имат разпореждане. Чистенето на сняг не се прави при определено време. Има сняг в клетките, но днес беше изчистен. Грижата за животните не е само да бъдат нахранени и да им бъде сложена вода", каза Георгиева.

По думите на Нели Георгиева след вчерашния ден са взети мерки и в момента в приюта няма бедстващи животни, всички кучета са нахранени, а клетките вече не са затрупани със сняг.