Обама предлага нови мерки за контрол на огнестрелните оръжия
83411
Обама предлага нови мерки за контрол на огнестрелните оръжия
  • Обама предлага нови мерки за контрол на огнестрелните оръжия

Президентът на САЩ Барак Обама ще представи предлаганите от него серия от мерки за ограничаване на насилието, причинено от огнестрелни оръжия, съобщиха от администрацията на Белия дом.

Според Обама мерките, които ще изискват повече проверки за купувачите и лиценз за търговците на оръжие, са в рамките на неговите правомощия и нямат нужда от одобрение на Конгреса.

Бюрото на САЩ за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви ще изисква хората, които продават оръжие в магазини, на изложения или по интернет да бъдат лицензирани и да извършват проверки.

Пред репортери преди публичното обявяване на мерките Барак Обама каза, че те са в съответствие с втората поправка на Конституцията на САЩ, която защитава правото на гражданите да носят оръжие.

По време на среща с главния прокурор Лорета Линч и други съветници американският президент заяви:

"Това не са само препоръки, които са изцяло в моята законова и изпълнителна власт. Това са препоръки, които по-голямата част от американския народ, включително и собствениците на оръжие, подкрепят и вярват в тях. Също така съм уверен, че направените от моя екип препоръки са изцяло съвместими с втората поправка и правото на гражданите да носят оръжие".

Според новите мерки ще бъдат назначени още 200 агенти, които ще отговарят за прилагането на разпоредбите за огнестрелните оръжия. ФБР ще наеме над 230 нови инспектори, които ще извършват проверки на купувачите на оръжия.

500 милиона долара ще бъдат заделени за увеличаване на достъпа до психиатричните отделения и за допълнителни разработки на технологии за безопасно боравене с огнестрелни оръжия.

Предложенията ще възпламенят политически пожар заради заобикалянето на Конгреса и най-вероятно ще има много правни възражения, коментира "Ройтерс". Републиканците твърдят, че Обама злоупотребява с правомощията си.

Над 30 000 души умират годишно от огнестрелни оръжия в САЩ.

Американският президент предупреди, че новите мерки няма да сложат край на тези престъпления, няма да спрат всички стрелби, но ще позволят да се спасят човешки животи.