Пентагонът и НАТО: Не сме заплаха за сигурността на Русия
Пентагонът и НАТО: Не сме заплаха за сигурността на Русия / Thinkstock/Getty Images

Пентагонът и НАТО категорично отрекоха да представляват заплаха за Русия, след като Кремъл представи новата стратегия за националната сигурност за страната малко преди Нова година.

Русия няма основания да вижда заплаха в САЩ, заяви говорителят на Пентагона Джеф Дейвис. „Те нямат основания да ни смятат за заплаха. Ние не търсим конфликт с Русия. Ние имаме своите разногласия, но по същество е неправилно Съединените щати да бъдат разглеждани като заплаха за Русия", заяви представителят на военното министерство.

Какво ще ни донесе 2016 година?

НАТО категорично отхвърли твърдението на Русия, че действията и разширяването на организацията представляват заплаха за руската сигурност, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката на НАТО Оана Лунджеску каза, че алиансът все още проучва новата руска доктрина за национална сигурност. "Ние обаче категорично отхвърляме напълно неоснователните твърдения, че НАТО и нейните политики представляват заплаха за сигурността" на Русия, заяви тя.

Новата доктрина, утвърдена в четвъртък от руския президент Владимир Путин, обвинява НАТО в нарушаване на международното право и придвижване на военна инфраструктура към границите на Русия.

Путин обрисува своята визия за световния ред

Миналия месец НАТО покани Черна гора да започне преговори за присъединяване към организацията. Лунджеску каза, че "разширяването на НАТО не е насочено срещу когото и да било" и че всяка суверенна държава "има правото сама да избира дали да се присъедини към даден договор или съюз".

По-рано прес службата на Пентагона разпространи съобщение за изказванията на председателя на Комитета на началник щабовете на САЩ ген. Джоузеф Данфорд. Той е на обиколка в Европа и в Щутгарт пред журналисти заяви, че още не е запознат с новата стратегия на Русия, но се изказа за редовни контакти със своя руски колега ген. Валерий Герасимов, който е началник на Генщаба на руската армия. „Аз вече беседвах с него на два пъти и планирам да правя това редовно", посочи ген. Данфорд.

Той добави, че според него „в период на трудности професионалните взаимоотношения между военните" са особено полезни. Данфорд изрази също желание лично да се срещне с Герасимов.

Източник: БТА, БГНЕС