Симеон Николов: Речта на Доган сваля маски
Симеон Николов: Речта на Доган сваля маски / netinfo
Симеон Николов: Речта на Доган сваля маски
83402
Симеон Николов: Речта на Доган сваля маски
  • Симеон Николов: Речта на Доган сваля маски

Директорът на Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов смята, че фактът, че чужди държави могат да влияят чрез политически партии и отделни лица върху вземането на решения у нас, се нуждае от сериозен анализ. Вместо това обаче след речта на Ахмед Доган и направените кардинални промени в ДПС, се коментират личностни и вътрешно партийни въпроси.

Кънев: Доган даде цялата власт на Пеевски

Николов е категоричен, че националната сигурност е критично важното за страната ни след случилото се. По думите му е достатъчно да се види кой критикува речта на Доган, за да се разбере кой какво брани.

Според Симеон Николов речта на Ахмед Доган сваля маски, а основното послание в нея е, че в политическата система има агенти за влияние.

ДПС: Турски дипломати оказваха натиск заради Местан

"Фактът, че чужди държави могат да влияят чрез политически партии с отделни лица, поставили се в услуга, купени или убедени привърженици на кауза и така нататък, върху процесите, върху вземането на решения, върху назначения на свои хора, защото Местан е лансирал такива; второ, пълзящата ислямизация като опит за разпалване рано или късно на етническо напрежение; трето, безцеремонното поведение на чужди посланици, редови дипломати, нарушаващи Виенската конвенция, демонстриращи грубо неуважение към българското гостоприемство", каза той.

Властта, включително и предишни управления също имат вина за това, че са допуснали натрупване на грешки през годините, посочи Николов. По думите му отдавна не е тайна, че чужди организации и държави плащат на мюфтии и имами.

Експосланик: В ДПС останаха много по-ислямизирани депутати

"Кой е допуснал например 71 турски духовни лица, някои с дипломатически паспорти, които да направляват духовния живот на българските мюсюлмани в различните области на България? Кой не е реагирал за многократно безцеремонното поведение на генералните консули, не е привикан посланикът. Много са виновните. И именно защото са много, затова според мен те си мълчат. Достатъчно е да наблюдаваме кой критикува речта на Доган, за да разберем кой какво брани", каза шефът на Центъра за стратегически изследвания.
Според Симеон Николов с разголването на истината Доган ни обръща внимание и върху много други държавни структури, партии и неправителствени организации. Затова е необходимо да има не Комисия за разкриване на досиетата, а да се създаде комисия за разкриване на чуждата агентура. Доган косвено поставя въпроса за състоянието на българските специални служби и доколко политиците се вслушват в тях.

Борисов: Очевидни са опитите на Турция за влияние във вътрешната ни политика

Държавното ръководство е в тежка ситуация, защото когато всички досега управляващи са допускали такива зависимости и имаш работа с влиятелен, силен и безцеремонен съсед като Турция, не може да се реагира остро, посочи още Николов.

По отношение на предизвикателствата в световен мащаб той каза, че 2016 г. се нуждае от много дипломация, защото в противен случай ще бъдем една крачка по-близо до унищожителна война. Ситуацията в Сирия, тероризмът и бежанският поток остават най-сериозните предизвикателства за сигурността през следващите месеци, посочи още Симеон Николов.