Кнежа с най-голяма снежна покривка след валежите
Кнежа с най-голяма снежна покривка след валежите / снимки: БГНЕС

Валежите през последните часове натрупаха сняг в страната. В първия работен ден на новата седмица от запад на изток те започнаха да спират.

Жълт код е обявен за днес в четири области на Югозападна и Югоизточна България заради поледици. Кодът е в сила за областите Благоевград, Хасково, Ямбол и Бургас.

Най-голяма е снежната покривка в Кнежа - 27 см, съобщиха от НИМХ-БАН пред Фокус. В Ловеч снежната покривка е 26 см, а във Враца, Монтана и Елхово - 23 сантиметра. 21 см е снежната покривка във Видин. Снежната покривка, с която осъмна Велико Търново, бе около 13-20 см, съобщава Фокус.

Кнежа с найголяма снежна покривка след валежите
netinfo

Студът и снегът, обхванали страната, не подминаха и морската столица. Отрицателните температури започнаха да превръщат крайбрежните камъни, обливани от морските вълни, в ледени скулптори. Лед скова крайбрежната ивица в града. 20 сантиметра е снежната покривка във Варна.

Снегът идва, очакват се валежи цяла седмица

Пловдив осъмна с нова снежна покривка, която достига до 10 см. Снежната покривка в Шумен е около 7 см. В София снежната покривка е 6 см. В Добричко се натрупа между 7 и 10 сантиметра сняга, а на места заради навявания достигна до 20 сантиметра. От НИМХ уточняват, че валежите от сняг в Западна България са спрели, а по-късно ще спрат и в централната и източната част на страната.

Източник: Фокус, БГНЕС