Голямото завръщане: Интензивен трафик, ограничиха движението на тирове
Голямото завръщане: Интензивен трафик, ограничиха движението на тирове / снимка: БГНЕС
Голямото прибиране след празниците продължава, сняг и дъжд в страната
83394
Голямото прибиране след празниците продължава, сняг и дъжд в страната
  • Голямото прибиране след празниците продължава, сняг и дъжд в страната

Около 300 000 коли се очаква да се върнат в София до края на неделния ден според данни на АПИ. Движението по автомагистралите се осъществява без проблеми, като най-натоварени са входовете на София, коментира на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Около 1500 снегорина са в движение, за да поддържат пътната мрежа. Заради силния вятър на Владая са премахнати знаците за реверсивно движение, тай като поривите му ги събарят и това създава опасност за пътуващите.

АМ „Тракия" и АМ „Хемус" са проходими при зимни условия. Дежурни екипи и техника извършват снегопочистване и обработка с химикали на автомагистралите и републиканските пътища.

Проходът „Петрохан" към момента е задръстен от тежкотоварни и леки автомобили, съобщи „Фокус", като се позова на очевидец. Личи си, че по-рано оттам е минавал снегорин, но в момента проходът е непроходим. Продължава да вали сняг, температурата е -10 градуса.

Ограничено e движението на автомобили с тегло над 3,5 т в Троянския проход, като мерките са заради снегопочистването.

Слушател на Дарик, пътуващ по автомагистрала Хемус в посока София, сигнализира, че по магистралата е много е хлъзгаво и неопесъчено. Няма нито един снегорин и в двете посоки. Кара се със не повече от 70 км/ч.

На новия участък на АМ „Марица" от Свиленград до АМ „Тракия" няма нито един снегорин, съобщава агенция Фокус, цитирайки пътуващи. Единствено преминаващите автомобили разчистват пътя, но специализирана техника няма.

Затруднено е движението и в Плевенско, най-вече в районите на Червен бряг и Кнежа. По пътищата има снегопочистваща техника, но въпреки това преминаването е усложнено.

Километрично задръстване се е образувало на входа на столицата след караулката след Владая, предаде "Фокус". Придвижването в района се осъществява със скорост от 3 до 5 км/ч. Влизането в София отнема около 15 минути.

Агенция „Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите, движещи се по направлението Перник-София да преминават по автомагистрала „Люлин". Днес беше планирано да бъдат осигурени две ленти в посока София на път І-1 /Е79/ Перник - София, но поради силния вятър и очаквания обилен снеговалеж временните знаци /бализи/ не могат да бъдат поставени и организацията на движението остава без промяна.

Голямото прибиране започна още в събота, предизвика опашки

От 12.30 ч. е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по автомагистралите и основните пътни направления поради засиления трафик, с цел повишаване на безопасността на пътуване при усложнените метеорологични условия. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура".

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа: автомагистралите; път I-1 Видин - Ботевград;път I-1 Благоевград - ГКПП „Кулата"; път I-4 п. в. „Коритна" - Велико Търново - Шумен; път I-5 Русе - Велико Търново; път I-8 ГКПП „Калотина" - ГКПП „Капитан Андреево"; път I-9 Дуранкулак - Варна - Бургас; път II-18 Околовръстен път София; път II-19 Симитли - Гоце Делчев; път II-86 Пловдив - Смолян; път II-99 Бургас - Царево.

Ограничението, което ще е в сила до 20.00 часа, не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

В столицата градският транспорт се движи нормално при зимни условия по всичките си маршрути. Продължават обработки със смеси срещу заледяване на улици и булеварди.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Жълт код за сняг и поледици е обявен за цялата страна за днес, съобщават от Института по метеорология и хидрология при Българската академия на науките. Валежите продължават и в София, където към момента градският транспорт се движи нормално.

За изминалите 12 часа количествата на валежите в страната са между 1 и 3 л/кв.м. Снежната покривка е между 1 и 5 см, като 5 см е тя в Ловеч, а 1 в Сандански. Температурите в страната тази сутрин са били от минус 15 градуса в Добрич до плюс 1 в Благоевград. В София температурата в момента е минус 8 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg