С поход честват 55 години от откриването на пещера Снежанка
С поход честват 55 години от откриването на пещера Снежанка / netinfo

Пещера „Снежанка” в Родопите се намира на 5 км от град Пещера и е открита на 3 януари 1961 г. По повод 55-годишнината от откриването ѝ планинари от цялата област се включват в преход до пещерата, с който дават старт на новата туристическа година. Преходът е с дължина около 4 км. и стартира от моста на Стара река, продължава по асфалтовия път, а после следва стръмно изкачване до входа на пещерата. Денят е обявен от стопаните на пещерата - Туристическо дружество “Купен”, като ден на отворените врати и входът е безплатен.

„Снежанка” е една от най-живописните пещери в България, а формите в нея са се образували в продължение на милиони години. Пещерата е включена в 100-те национални туристически обекта и се радва на повишен интерес на любители туристи от цялата страна.

Открита е случайно от пещерняци, които за първи път влезли в нея в 9 часа сутринта и излезли късно вечерта, запленени от красотата ѝ. Дължината ѝ е само 145 м, с постоянна годишна температура 9 градуса. Образувана е от Новомахленската река през епохата на леванта и дооформена през кватернера.

Богата е на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца. Най-големият сталактит е дълъг 1,27 м. "Снежанка" се състои от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала, покрита със снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня. Името на пещерата идва от снежнобелия синтър.

В средата на пещерата има кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранножелязната епоха и кости на животни. Траките са я ползвали като убежище от врагове.