Минути след настъпването на новата година идва ред на тегленето на късмети. Баницата или питката е задължителна за трапезата. Вярва се, че празничните пожелания се сбъдват.

Брашно, вода и сол. Така започва всяка новогодишна питка в дома на леля Валя, показа Нова телевизия.

"Никога не купуваме готово, обичаме да си го направим ние. Тайната е любовта, с която се замесва", споделя тя.

А грижата за новогодишните късмети имат двете внучки. Докато баба меси тестото, Никол и Ванеса късат дрянови клонки.

В село Бъта късметите не се мислят - следва се традицията. А тя повелява да се броят пъпките по клонката. Етнографите са категорични, че дрянът има важна роля в нашата култура.

С отдалечането от селото обаче избледняват и народните обичаи. Тук в големия град често питката се заменя с баница, а дряновите късмети - с такива от хартия и взети от интернет.

В баничарницата на Нели кипи усилен труд. Поръчките не спират да валят. А в готовата баница се слагат готови късмети. Мрежата е източник на всевъзможни модерни послания - от екскурзия в Дубай до мезонет.

В дома на семейство Мишкови питката с късмети вече е готова. Следва трепетното очакване.

А ако искате късметът да се сбъдне, леля Валя съветва да поставите първата хапка от баницата под възглавницата.

източник: NovaNews