Екстремни феномени бележат началото на 2016-а
Екстремни феномени бележат началото на 2016-а / снимка: Guliver/Getty Images

Температури над нулата на Северния полюс, убийствени торнада в Тексас, силни горещини в Австралия, наводнения във Великобритания и в щата Мисури - светът навлиза в новата 2016 г. с неочаквани екстремни феномени, предаде Франс прес.

На Северния полюс времето е анормално меко. Температурите са между 0 и 2 градуса по Целзий и това е с 20 градуса повече в сравнение с нормалното за сезона. Причината е мощна буря, засягаща северните части на Атлантическия океан.

Арктика по принцип е регионът в света, най-силно засегнат от глобалното затопляне с температури, които вече са най-малко с 3 градуса по високи в сравнение с прединдустриалната ера, припомня Франс прес.

Температурите на Северния полюс се вдигнаха над нулата

В САЩ торнада и наводнения отнеха живота на най-малко 49 души. В централната част на страната водите на най-голямата река Мисисипи вече прехвърлиха с 4 метра критичното ниво и наводненията отнеха живота на 13 души. Уикенда след Коледа пък зрелищни торнада опустошиха част от щата Тексас.

Тези метеорологични епизоди, дължащи се на феномена Ел Ниньо, който е особено мощен тази година, се добавят към действието на глобалното затопляне, смятат, учени. Ел Ниньо е природен феномен, но тазгодишната му проява е вероятно най-мощната за последните 100 години, казва Жером Льку, инженер и експерт по прогнозите на времето във френската метеорологична служба. Според него обаче няма един прост отговор за обяснение на изключителните метеорологични феномени, наблюдавани в последно време в САЩ, Австралия и Латинска Америка.

Торнадо нанесе сериозни поражения в град в САЩ

Район на границата на БразилияПарагвайУругвай и Аржентина беше засегнат от най-големите наводнения от няколко десетилетия насам и в тях загинаха над 10 души, а 160 000 души бяха евакуирани.

В Австралия силните горещини пък доведоха до големи горски пожари и се очаква температурите отново да скочат до 38 градуса по Целзий в южните части на страната.

Във Франция на Лазурния бряг цъфнаха мимозите, а в някои градини се появиха нетипични за това време на годината ягоди и аспержи.

В Испания е по-топло от обичайното за сезона, което, съчетано със слабите дъждове, допринесе за много горски пожари, бушували в последните дни на годината.

Но Северна Англия пък беше засегната от безпрецедентни наводнения, които наложиха евакуацията на стотици хора, по-специално в град Йорк.

На италианския полуостров редица градове ограничиха трафика и ще се лишат от новогодишната заря заради замърсяването на въздуха с фини частици, благоприятствано от липсата на дъжд и на ветрове от няколко седмици.

Ефектът на Ел Ниньо прехвърля региона на Тихия океан и този феномен има последици в световен мащаб, казва Жан Лузел, бивш вицепрезидент на Междуправителствената експертна група за климатични промени, чиито трудове се превърнаха в аларма за влиянието на климатичните промени върху света.

По принцип годините с Ел Ниньо са "по-топли", допълва експертът.

По света наистина температурите, регистрирани между януари и ноември, поставиха рекорд тази година и това навежда на мисълта, че 2015 г. ще бъде класифицирана като най-топлата година в модерната история.

 

Източник: БТА