Заради медицинско отложиха дело срещу похитител на четирима младежи
Заради медицинско отложиха дело срещу похитител на четирима младежи / youtube

За 25 януари е насрочено делото срещу похитител, който е обвинен в отвличане на хора и унищожаване на чужди вещи, информират от Окръжна прокуратура Габрово.

Софиянецът извършил престъплението на територията на севлиевското село Горна Росица. Според обвинението "през нощта на 20 ноември 2014 г. в с. Горна Росица, Я.К. отвлякъл четирима младежи от с. Горна Росица и с. Ловни дол.

Похитителят бил въоръжен с газ-сигнален пистолет, нож от типа кама и сгъваем нож. В землището на село Горна Росица той унищожил противозаконно чужди движими вещи, собственост на отвлечените лица, на обща стойност 3 745 лева.

Заради медицинско отложиха дело срещу похитител на четирима младежи
netinfo

Първото дело, от 21 декември, бе отложено, тъй като подсъдимият не се яви в съда. Непосредствено преди заседанието пред съда е депозирана молба от подсъдимия с искане за отлагане на делото, поради влошеното му здравословно състояние.

Към молбата е приложено медицинско направление, издадено на 18 декември 2015 г. В документа се посочва, че подсъдимият страда от заболяване, придружено с "тежко обездвижване". Предвид повдигнатото на Я.К. обвинение за извършени тежки умишлени престъпления, присъствието му при разглеждането на делото е задължително.

Съобразявайки разпоредбата на чл.271 ал.2 т.2 от НПК съдът отложи разглеждането на делото, като задължи подсъдимия да представи документ, отговарящ на изискванията на чл.18 ал.2 от Наредба за медицинската експертиза, а именно – документ, в който е отбелязано, че заболяването на лицето не позволява явяването му пред съда.

Историята на отвличането

Четирима младежи са били отвлечени от севлиевското село Горна Росица. Момчетата успели да се спасят, като използвали невниманието на похитителите си.

Заради медицинско отложиха дело срещу похитител на четирима младежи
netinfo

В 03:30 ч. на 20 ноември 2014 г., те успели да се свържат с полицията. Потърпевшите заявили, че същата нощ към 01:00 ч., докато се придвижвали по улица в селото с л.а. „Фолксваген Голф”, били застигнати и засечени от л.а. „Мерцедес”.

След като спрели, от „Мерцедес”-а слезли двама мъже, които ги заплашили с нож и пистолет и им отнели мобилните телефони. Единият от извършителите се качил при тях и принудил водача да потегли в посока къв близкото село Яворец. Непосредствено зад тях се движил съучастникът му с л.а. „Мерцедес”.

След като отбили по страничен черен път и автомобилите спрели, потърпевшите, използвайки невниманието на извършителите, успели да избягат и да се придвижат до село Яворец. Там, от дома на свои познати, сигнализирали в полицията.

Предприети били незабавни оперативно-издирвателни и заградителни мероприятия и няколко часа по-късно извършителите били установени - 25-годишен мъж от София и 21-годишен севлиевец, които периодично пребивавали в с. Горна Росица.

Двамата са задържани в жилищата им. Л.а. „Мерцедес”, с който извършили престъплението, е установен, намерени и иззети са използваните от тях нож и газов пистолет. Л. а. „Фолксваген Голф” е открит опожарен в ливада в землището на с. Горна Росица. Двамата мъже са задържани за срок до 24 часа.

По първоначални данни, деянието е извършено след употреба на алкохол, без ясни мотиви и цел. По случая е започнато досъдебно производство.