Атентатите в Париж били съгласувани в реално време
Атентатите в Париж били съгласувани в реално време / ThinckStock/Getty Images

Извършителите на атентатите в Париж от 13 ноември са съгласували действията си в реално време по телефона, както помежду си, така и с един или двама души с неустановена самоличност в Белгия.

Това съобщи Франс прес, позовавайки се на информация от разследването, предоставени й от запознат източник.

Тази координираност бе разкрита частично от прокурора на Париж Франсоа Моленс след терористичните атаки.

От телефонни разговори, публикувани в подробности във вестник "Монд" днес, но известни и на АФП, става ясно, че джихадистите край стадион "Стад дьо Франс" и тези, открили огън по заведения в центъра на френската столица, изглежда са се информирали в реално време за действията си. Освен това, един или двама души, останали в Белгия, са обменяли съобщения по два различни телефона с трите групи атентатори.

На 13 ноември вечерта мъж, за когото следователите предполагат, че е Билал Хадфи - французин, роден и живял в Белгия - е заснет с телефон близо до "Стад дьо Франс" заедно с двама души, които без съмнение са камикадзетата, при чиито тела бяха намерени откраднати сирийски паспорти. Вероятно Салах Абдеслам ги е оставил там малко по-рано.

Телефонен номер - предполага се на Билал Хадфи - е поддържал редовен контакт с телефон, използван от групата, стреляла по посетители на заведенията, от която бил и белгиецът Абделхамид Абауд. Хадфи е водил разговори също с телефон в Белгия.

Малко след като двама от камикадзетата при "Стад дьо Франс" се самовзривили и малко преди това да направи и третият, един от убийците в "Батаклан" изпратил есемес с текст: "Това е, започва се" до друг телефон, който се намирал в Белгия по време на всички атентати, както и предната вечер. Телефонът, от който е изпратено съобщението и който съдържал планове на концертната зала, бил открит в кофа за боклук близо до "Батаклан".

Телефонен номер в Белгия, е бил в контакт през цялото това време с телефон, който може да е бил използван от Абделхамид Абауд или друг член на групата, стреляла по заведенията.

Следователите се опитват да установят кой или кои са хората, с които е поддържана връзката в Белгия. Разследването разкри, че издирваният Салах Абдеслам, който несъмнено е десетият участник в атентатите, е използва пет телефонни номера.

Източник: БТА