„Скриването” на Местан в турското посолство и дипломатическия натиск преляли чашата за изключването му
„Скриването” на Местан в турското посолство и дипломатическия натиск преляли чашата за изключването му / netinfo

„Служители на дипломатическото представителство на Турция в България са оказвали натиск върху висши членове на ДПС и лидери по места да „направят своя избор", веднага след новогодишното послание на почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган”,  коментира в Кърджали един от съпредседателите на ДПС Мустафа Карадайъ. Той заедно с другите двама свои колеги оттриумверата Четин Казак и Рушен Риза участваха в разширеното заседание на ОбС на ДПС в Кърджали, на което за временно изпълняващ длъжността председател след оттеглянето на областния лидер на движението Бахри Юмер, бе избран кметът на Кърджали Хасан Азис.

По думите му на Карадайъ „скриването" на Лютви Местан  в турското посолство и дипломатическия натиск са „преляли чашата" за ускоряване на процеса за отстраняване на Местан от председателския пост и изключването му от партията.

ДПС запазва своята евроатлантическата  политическа насоченост, тя е силата, която ще отстоява принципите на пълноправно членство на България в НАТО и ЕС, спазване правата и свободите на гражданите, демократичния  и правов ред в България. Това заявиха съпредседателите на ДПС Рушен Риза, Мустафа Карадайъ и Четин Казак.

Според Казак всеки опит за манипулация на посланията в словото на почетния председателна партията д-р Ахмед Доган, че ДПС ще се оклони  от своята ориентация, са в разрез на истината.

„Ние не избираме между нито една държава, било то велика или  регионална сила, ние сме за  продължаваме на добрите отношения с съседна Р Турция и ще подкрепяме стремежа на Турция за пълноправното й членство в ЕС както сме го правили досега чрез нашите представители в   ПАСЕ и в други европейски  структури”, заявиха съпредседателите.