Ще поставят временни стоманени козирки на блок Свобода
Ще поставят временни стоманени козирки на блок Свобода / Дарик Добрич

Блок „Свобода“ в центъра на Добрич ще бъде обезопасен с временни стоманени козирки, които ще защитават преминаващите пешеходци от падащи предмети. Това става ясно от писмо на кмета Йорданов до собствениците на жилища в сградата.

Фасадата на блока се руши и състоянието му е лошо. Има конструктивни проблеми с конзолните балкони от южната страна. Живеещите там са подавали многократно сигнали до общината с молба за съдействие.

Балконите на блок „Свобода“ трябва спешно да се укрепят

В писмото кметът уведомява собствениците какво е направено до момента. Специалисти от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране /КИИП/ - Добрич трябва да предоставят на общината детайл за изработка на временни стоманени козирки. Администрацията ще издаде предписание към собствениците да ги изработят и монтират пред южната страна. Камарата на инженерите ще извърши пълно конструктивно обследване на цялата сграда, като докладът ще бъде предоставен на собствениците и на общината.

Предвижда се изработване на проекти за премахване на балконите по южната фасада и за нов облик на сградата. За бъдещите ремонтни дейности ще се кандидатства пред финансиращи органи и програми. Собствениците са уведомени за взетите решения.

В писмото се подчертава, че ангажираността на общината с проблема не освобождава живеещите в блока от задължението им да носят отговорност за собствеността си. Те трябва да участват активно в общите усилия за справяне с проблема. Освен това не трябва да очакват, че ще бъде осигурено финансиране за всички необходими мерки, съпътстващи процедурите, проектирането и строителните работи.