Стотици южнокорейци се присъединиха към протеста на две бивши сексуални робини срещу постигнатото между Южна Корея и Япония споразумение, уреждащо спора за използването на корейки като сексуални робини от японски войници през Втората световна война, предаде Ройтерс. Те са известни с използваното от техните експлоататори название "жени за разтуха".

"Не можем да вярваме на правителството", каза едната от двете жени - Ли Йон-су, която вече е на 88 г. Тя добави, че правителствени служители не са се допитали до малкото оцелели нейни сестри по съдба, преди да преговарят с Токио. "Ние ще продължим да се борим", подчерта тя.

Бивши корейски секс робини протестират срещу споразумението с Япония
netinfo
Тя и другите протестиращи, сред които имаше студенти, депутати от опозицията и граждански активисти, настояват за "искрено извинение" от Япония и за формална компенсация за потърпевшите. "Ние не сме извършили нищо лошо. Япония ни направи"жени за разтуха" и все още се опитва да отрича своето престъпление", отбеляза Ли.

Подписаното между двете правителства споразумение предвижда създаването на фонд в подкрепа на оцелелите жертви, а японският премиер Шиндзо Абе отново поднесе извинение.

Източник: БТА, снимка: БГНЕС