Убиецът на Вероника иска по-лека присъда
Убиецът на Вероника иска по-лека присъда / снимка: Dariknews, архив

Убиецът на студентката Вероника Здравкова иска по-лека присъда и ще обжалва наложеното му наказание, съобщиха от Апелативния съд във Велико Търново.

Илиян Здравков ще застане отново пред Темида на 15 февруари 2016 г. Делото ще бъде поверено на съдия Петя Стоянова.

С присъда от 15 септември Окръжният съд в старата столица призна за виновен подсъдимия Илиян Здравков по обвинението в грабежа и убийството на 23-годишната студентка.

30 години затвор получи убиецът на Вероника

Магистратите постановиха 30 години затвор при първоначален строг режим. Тричленният съдебен състав присъди най-тежкото наказание при реда на съкратената процедура.

40-годишният рецидивист трябваше да изплати на родителите на Вероника кръвнина в общ размер на 200 000 лева.

Срещу присъдата е постъпила въззивна частна жалба от служебния защитник на Илиян Здравков, в която се сочи, че наложеното максимално по закон наказание се явява прекалено тежко и се иска неговото смекчаване, предвид наличието на изключителни смекчаващи вината обстоятелства.

Убиецът на Вероника съжали за стореното пред съда

Убийството беше извършено на 28 февруари тази година в района на жп гарата във Велико Търново, където Здравков е нападнал Вероника. Той откраднал дамската й чанта с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лв. След грабежа криминално проявеният мъж е убил момичето с няколко удара с брадва по главата. В хода на разследването той е направил пълни самопризнания, а в съдебната зала дори заяви, че съжалява за стореното. Преди трагедията с Вероника Илиян Здравков е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи.