Ще плащаме между 20 и 30% по-ниски сметки за парно
Ще плащаме между 20 и 30% по-ниски сметки за парно / ThinckStock/Getty Images
Ще плащаме между 20 и 30% по-ниски сметки за парно
83374
Ще плащаме между 20 и 30% по-ниски сметки за парно
  • Ще плащаме между 20 и 30% по-ниски сметки за парно

Сметките за парно през този отоплителен сезон се очаква да бъдат между 20 и 30 % по-ниски за същото потребление през изминалия. Това съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов. Причините - по-топлото време и поевтиняването на топлинната енергия с около 15 до 20 %, заради поевтиняването на природния газ през годината. Иначе цената на синьото гориво за първите три месеца на 2016 ще падне с 2.32 %, в сравнение с последното тримесечие на тази година. Това обаче няма да повлияе на това, което плащаме за парно и топла вода за първото тримесечие на 2016. Причината е, че намалението на синьото гориво е незначително, обясни Иванов.

На закрито заседание КЕВР взе решение за намаление на цената на природния газ.

"Цената за първото тримесечие на 2016 г. ще бъде намалена с 2.32% в сравнение с цената през последното тримесечие на 2015 г.", заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Намалението на синьото гориво обаче няма да повлияе на цената на парното и топлата вода за потребителите за първите 3 месеца на 2016 година. Причината, по думите на Иванов, е, че поевтиняването на природния газ с 2.32 % не е достатъчно основание за понижаване на тарифите на парното, топлата вода и тока от топлофикациите от 1 януари. Така цените остават без промяна до 31 март. А отоплителният сезон свършва през април.

"Свършва по-рано, обикновено още към 15 април, защото правилата за спиране на централното топлоподаване ги свързвам с три последователни дни с температура средно над 12 градуса и при глобалното затопляне, което наблюдаваме, може да се окаже, че около 1 април ще се спре топлоподаването", заяви още Иванов.

Така намалението на цената на природния газ за годината с общо 31.7 %, отчетено в намаляване на цената на топлинната енергия с 15-20 % и топлото време ще доведат до по-ниски сметки за парно за битовите потребители според шефа на регулатора Иван Иванов.

"Потребителите на топлинна енергия в България ще имат сметки, които те сами ще почувстват, по-малки при същото употребявано количество топлинна енергия. Говорим за около 20-30%", заяви той.

Иванов допълни, че от април се очаква ново намаление на природния газ.